Rusija protiv pritiska na zemlje Balkana da uđu u NATO

Sergej Lavrov je dodao da zemlje ulaskom u NATO automatski postaju članice Savjeta Rusija - NATO koji radi na načelima neodvojivosti bezbjednosnih pitanja.
0 komentar(a)
Sergej Lavrov, Foto: Hotnycnews.photoshelter.com
Sergej Lavrov, Foto: Hotnycnews.photoshelter.com
Ažurirano: 02.06.2011. 17:46h

Rusija se protivi spoljnom pritisku na zemlje Balkana da uđu u NATO, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

"Vjerujemo da je pristup vojnoj, političkoj ili nekoj drugoj organizaciji suvereno pravo i zato ne smije biti vještačkog spoljnog uticaja na ovaj suvereni izbor", rekao je Lavrov povodom izjave generalnog sekretara NATO o ulasku balkanskih država u Alijansu, prenijela je agencija RIA Novosti.

Ta agencija navodi da je Anders Fog Rasmusen rekao da bi sve države na Balkanu trebalo da uđu u NATO pošto pripadaju evro-atlantskim strukturama.

Lavrov je dodao da zemlje ulaskom u NATO automatski postaju članice Savjeta Rusija - NATO koji radi na načelima neodvojivosti bezbjednosnih pitanja.

"Prema tim načelima, nijedna članica Savjeta Rusija - NATO ne smije osigurati nacionalnu bezbjednost na račun bezbjednosti drugih. To je za nas ključni element procesa evropske bezbjednosti", rekao je Lavrov na zajedničkoj konferenciji za novinare s bugarskim kolegom Nikolajem Mladenovim.

Mladenov je kazao da bi sve balkanske države trebalo da imaju mogućnost da uđu u NATO.

"Od vrhovnog je značaja da naši balkanski susjedi postanu dio evropskog bezbjednosnog sistema i da imaju udijela u ekonomskim mogućnostima koje su stvorene u Evropskoj uniji", rekao je Mladenov.

Bonus video: