Najmanje 30 djece ubijeno u Siriji

"Pozivamo Vladu da temeljno istraži te izvještaje i obezbjedi da počinioci tih groznih djela budu identifikovani i privedeni pravdi", saopštio je Unicef.
0 komentar(a)
Sirija, Foto: Beta
Sirija, Foto: Beta
Ažurirano: 01.06.2011. 10:56h

Najmanje 30 djece ubijeno je u pucnjavi tokom odgovora režima na opozicione proteste u Siriji, saopštio je Unicef na osnovu izvještaja koje posjeduje.

"Upotreba metaka protiv demonstranata je, prema izveštajima, ubila 30 djece", saopštio je Unicef, naglasivši da nije bio u prilici da provjeri broj žrtava i okolnosti pod kojima su se navodna ubistva dogodila.

Sirijski državni mediji su ranije saopštili da će biti sprovedena istraga zbog smrti trinaestogodišnjeg dječaka kojeg su navodno mučile sirijske bezbjednosne snage.

Unicef je saopštio i da ima izvještaje o povećanom broju djece koja su povrijeđena, pritvorena, raseljena ili ubijena tokom protesta.

"Iako Unicef ne može potvrditi slučajeve i događaje iz izvještaja, mi smo naročito uznemireni poslednjim slikama djece koja su arbitrarno hapšena, podnosila mučenje i rđav tretman tokom vremena u pritvoru, što je u pojedinim slučajevima dovodilo do njihove smrti", navedeno je u saopštenju.

"Pozivamo Vladu da temeljno istraži te izvještaje i obezbjedi da počinioci tih groznih djela budu identifikovani i privedeni pravdi", saopštio je Unicef.

Trinaestogodišnjeg sirijskog dječaka su, prema ranijim navodima, mučile i ubile sirijske bezbjednosne snage u regionu Dara.

Državna televizija izvjestila je da je Ministarstvo unutrašnjih poslova odlučio da ustanovi istražnu komisiju koja bi trebalo da utvrdi okolnosti smrti dečaka Hamze el-Katiba.

U protestima koji u Siriji od polovine marta traju protiv režima predsjednika Bašara el Asada do sada su, prema izvještajima, ubijene stotine ljudi.

Bonus video: