Za SAD hakerski napad predstavlja "objavu rata"

Pentagonova "sajber" strategija predstavlja pokušaj da se uhvati korak s promjenama u svijetu u kojem haker može biti prijetnja SAD-u jednako kao i vojska neke neprijateljske zemlje
0 komentar(a)
Ažurirano: 01.06.2011. 08:58h

U svojoj prvoj službenoj "sajber" strategiji Pentagon je zaključio da hakerska sabotaža koja dolazi od druge zemlje može predstavljati objavu rata, što otvara mogućnost da Sjedinjene Države uzvrate koristeći tradicionalnu vojnu silu, izvijestio je dnevni list Volstrit žurnal.

Pentagonova "sajber" strategija, čiji bi dijelovi dostupni za javnost trebali biti objavljeni ovog mjeseca, predstavlja pokušaj da se uhvati korak s promjenama u svijetu u kojem haker može biti značajna prijetnja američkim nuklearnim reaktorima, podzemnim željeznicama, naftovodima jednako kao i vojska neke neprijateljske zemlje, navodi se dalje u Volstrit žurnalu. Pentagon namjerava da svoj novi vojni plan iskoristiti kao upozorenje potencijalnim protivnicima o posljedicama hakerskog napada na SAD.

Nedavni napadi na kompjuterski sistem Pentagona, kao i sabotaža iranskog nuklearnog programa preko kompjutorskog crva Stuxnet, ubrzali su nastojanje amerikanaca da se razvije procedura u pristupu "sajber" napadima. Ključni trenutak dogodio se 2008. kada su hakeri uspjeli da prodru u kompjutorski sistem američke vojske. Ovog je vikenda veliki proizvođač vojne opreme Lokid Martin, objavio da je bio žrtva infiltracije u računarski sistem, pokušavajući usput da umanji posledice napada.

Volstrit žurnal ističe kako će izvještaji pokrenuti raspravu o nizu osjetljivih pitanja koje je Pentagon ostavio bez odgovora, uključujući i to da li SAD može ikada biti siguran u porijeklo napada i kako definisati kada je kompjuterska sabotaža dovoljno ozbiljna da bi predstavljala objavu rata. Ta su pitanja već bila predmet spora unutar vojske.

Jedna od zamisli koja dobiva na zamahu u Pentagonu je pojam "ekvivalencije". Ako "sajber" napad prouzrokujei smrt, štetu, razaranje ili veliki poremećaj koje bi izazvao i tradicionalni vojni napad, tada bi bio kandidat za "upotrebu sile" koja bi bila ravna odmazdi.

Bonus video: