Snimak ogromne pijavice kod obale Australije

Pijavice je javljaju povremeno i na Jadranu, obično nad morskom površinom, pa se sastoje od vodenih kapljica podignutih sa mora, ili iz kondenzovanih kapljica iz oblaka.
0 komentar(a)
Ažurirano: 31.05.2011. 19:17h

Vodeni tornado formirao se kod obale Nju Saut Velsa, istočne obale Australije, a visina mu je bila više stotina metara, prenio je "Telegraf".

Tromba ili pijavica je vrsta slabih tornada. Nastaju na sličan način kao i pravi tornado.

To je jak vazdušni vrtlog u obliku surle . Spušta se iz donjih dijelova oblaka do tla, sa skoro vertikalnom ili iskošeno osom.

Pijavice obično nastaju pri jakoj konvekcija ljeti ili u jesen iznad tople vodene površine.

Javljaju se povrenemo i na Jadranu, obično nad morskom površinom, pa se sastoje od vodenih kapljica podignutih sa mora, ili iz kondenzovanih kapljica iz oblaka.

Mornari i stanovništvo u primorju su bili oduvijek upoznati sa ovom meteorološkom pojavom.Danas se pijavica sve češće javlja na kopnu, i to na mjestima gdje se nikad prije nije pojavljivala.

U Slavoniji i u drugim dijelovima Hrvatske, zatim u Srbiji, odnosno u Vojvodini. Isti slučaj je i u ostalim dijelovima Evrope, gdje se posljednjih godina čestvo javlja u sjevernoj Njemačkoj. Tromba s vodene površine može skrenuti na kopno gdje brzo nestane, ali prije toga, s obzirom na veliku razornu moć, ruši krovove, lomi grane i čupa drveće.

Prečnik joj je od 20 do stotinjak metara, i tipično traje oko 20 minuta. Brzina vjetra u pijavicama je do 80 kilometara na čas.

Bonus video: