Oko 1.000 imigranata iz Libije iskrcalo se na Siciliju

Prema podacima italijanskih vlasti, oko 40.000 imigranata, od kojih je 20.000 iz Tunisa, iskrcalo se od početka godine na obale Italije
0 komentar(a)
Ažurirano: 31.05.2011. 10:01h

Oko hiljadu imigranata iz Libije stiglo je jutros brodom na krajnji jug Sicilije, u blizinu Raguze, saopštile su italijanske vlasti.

Starim ribarskim brodom doputovalo je ukupno 963 imigranata, među kojima je bilo 130 žena i oko 40 maloljetnih, porijeklom iz subsaharske Afrike. Pripadnici policije i italijanske obalske straže sproveli su ih u prihvatne centre na ostrvu.

Priliv imigranata iz Severne Afrike u Italiju, poslije primirja od oko nedjelju dana, nastavljen je ovog vikenda. Oko 1.450 imigranata, uglavnom izbjeglica iz Libije, iskrcalo se u noći između petka i subote na Lampeduzu.

Prema podacima italijanskih vlasti, oko 40.000 imigranata, od kojih je 20.000 iz Tunisa, iskrcalo se od početka godine na obale Italije.

Fratini u Bengaziju otvara konzulat

Ministar spoljnjih poslova Italije Franko Fratini stigao je danas u Bengazi, uporište libijskih pobunjenika gdje bi trebalo da otvori konzulat, javila je agencija Frans pres.

Fratini bi konzulat trebalo da otvori u podne nakon zajedničke konferencije za novinare sa predsjednikom libijskog Prelaznog nacionalnog savjeta (CNT) Mustafom Abdel Džalilom.

Italija koja je jedna od prvih država koje su CNT priznale kao legitimnog predstavnika Libije se zalaže da Moamer Gadafi ne samo ode sa vlasti nego i napusti Libiju.

Među državama koje su priznale CNT su i Francuska, Katar, Gambija, Senegal, Jordan i Velika Britanija.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton je 22. maja u Bengaziju otvorila predstavništvo Evropske unje.

Bonus video: