Peking prvi put razmatra odštetu za žrtve Tjenanmena

Policija je u februaru dva puta razgovarala sa članovima porodice jedne od žrtava, navodi se u pismu "Majki Tjenanmena"
0 komentar(a)
Ažurirano: 31.05.2011. 09:37h

Kineska policija prvi put je nagovijestila mogućnost davanja odštete članovima porodica ubijenih tokom gušenja studentskog protesta na trgu Tjenanmen 1989, navodi se u otvorenom pismu koje je danas objavilo udruženje za zaštitu žrtava.

Policija je u februaru dva puta razgovarala sa članovima porodice jedne od žrtava, navodi se u pismu "Majki Tjenanmena", što možda nagovještava promjenu stava kineskog režima koji je do sada uvijek opravdavao gušenje protesta ocjenjenog devedesetih godina kao "kontrarevolucionaran".

"Oni su samo pokrenuli pitanje sume koja bi bila isplaćena, ističući da je riječ o individualnom slučaju a ne čitavoj grupi porodica", navodi se u pismu Majki Tjenanmena koje je objavljeno uoči 4. juna i obilježavanja godišnjice krvoprolića na Tjenanmenu.

U tekstu se ističe da nije predviđeno nikakvo formalno izvinjenje za masakr koji se desio u noći između 3. i 4. juna 1989, kada je vojska silom rastjerala demonstrante sa centralnog pekinškog trga. Prema nekim procjenama tada je poginulo više stotina ljudi.

Vlasti takođe, ne namjeravaju da navedu imena odgovornih koji su naredili da se puca na demonstrante, što je takođe bio jedan od zahtjeva "Majki Tjenanmena" koje već 16 godine pozivaju vlasti na dijalog, ali nailaze na potpunu "tišinu".

"Ove godine, tišina je konačno prekinuta", navodi se u tekstu tog udruženja.

Pismo, koje ne navodi detalje o eventualnoj odšteti, potpisalo je 127 članova udruženja.

"Majke Tjenanmena sakupile su dokumenta o 203 slučaja mirnih demonstranata i običnih građana koji su ubijeni 4. juna.

Bonus video: