NEĆE OPET VOZITI?

U Saudijskoj Arabiji oslobođena žena koja je vozila auto

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Hjumen rajts voč je prošle sedmice tražila od saudijskog kralja Abdulaha da oslobodi Manal al Šerif.
0 komentar(a)
Ažurirano: 30.05.2011. 19:32h

Vlasti Saudijske Arabije danas su oslobodile ženu koja je uhapšena zato što je na internet postavila snimak sebe kako vozi automobil, u okviru kampanje da se ženama u toj zemlji dozvoli da voze, saopštili su borci za ljudska prava.

Saudijski aktivista za ljudska prava Valid Abul Hair pripisao je oslobađanje Masal al Šerif (32), uhapšene 21. maja, "pritisku unutar i izvan" zemlje.

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Hjumen rajts voč je prošle sedmice tražila od saudijskog kralja Abdulaha da oslobodi Manal al Šerif.

Ona je trebalo da ostane u pritvoru najmanje do početka juna, a razlog ranijeg puštanja na slobodu nije saopšten.

Abul Hair je rekao da je Manal al Šerif potpisala da neće pokušavati ponovo da vozi i da neće razgovarati sa novinarima.

Manal al Šerif i grupa žena pokrenule su na društvenoj mreži Fejsbuk stranicu nazvanu "Nauči me da vozim da bih mogla da se zaštitim", pozivajući vlasti da ukinu zabranu vožnje za žene.

Kako bi ohrabrila žene da sjednu za volan, Al-Šarif je vozila automobil dok ju je jedna aktivistkinja te grupe snimala. Snimak je na internetu podržalo 11.000 ljudi.

Saudijska Arabija je jedina zemlja na svijetu u kojoj je ženama, uključujući i strane državljanke, zabranjeno da voze.

Pristalice kampanje za ukidanje zabrane vožnje za žene pozvale su preko Fejsbuka na grupnu vožnju 17. juna.