Rusija demantuje: Nikakvo hemijsko oružje, poslaćemo naše stručnjake

"Širenje lažnih priča o upotrebi hlorina i drugih otrovnih supstanci od strane sirijskih vladinih snaga se nastavlja. Još jedna takva isfabrikovana informacija o navodnom hemijskom napadu u Dumi pojavila se juče", navelo je ministarstvo u saopstenju, prenosi Rojters
4 komentar(a)
Kremlj, Foto: Shutterstock
Kremlj, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 08.04.2018. 14:16h

Ministarstvo odbrane Rusije demantovalo je navode da su sirijske snage koristile hemijsko oružje u napadu na grad Duma u istočnoj Guti u Siriji, prenosi Tanjug.

To je saopštio direktor ruskog Centra za pomirenje zaraćenih strana u Siriji, general Juri Jevtušenko.

"Oštro demantujemo ovu informaciju i potvrđujemo našu spremnost da pošaljemo ruske specijaliste za nuklearnu, hemijsku i biološku zaštitu u Dumu nakon što se grad oslobodi od pobunjenika da ispitaju podatke, koji će potvrditi da su ovi navodi izmišljeni", rekao je general, prenosi TASS.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova danas je saopštilo da su navodi o hemijskom napaduu Siriji lažni i da bi svaka vojna akcija koja bi bila preduzeta na osnovu tako "izmišljenih i isfabrikovanih izgovora" mogla dovesti do teških posljedica.

"Širenje lažnih priča o upotrebi hlorina i drugih otrovnih supstanci od strane sirijskih vladinih snaga se nastavlja. Još jedna takva isfabrikovana informacija o navodnom hemijskom napadu u Dumi pojavila se juče", navelo je ministarstvo u saopstenju, prenosi Rojters.

"Mi smo nedavno više puta upozoravali na tako opasne provokacije. Cilj takvih lažnih spekulacija, odsustvo bilo kakve utemljenosti predstavlja zaštitu terorista... kao i pokušaj pravdanja eventualne spoljne upotrebe sile", dodaje se u saopštenju.

Najmanje 70 osoba ubijeno je u navodnom napadu hemijskim oružjem na grad pod kontrolom pobunjenika u Siriji, Dumi, saopštili su spasioci i ljekari, dok je sirijska vlada navode o ovom napadu nazvala "izmišljotinama", prenosi BBC.

Agencije AP i Rojters javljaju da je broj mrtvih manji, oko 40.

Bonus video: