Otkrivene tajanstvene oznake u Velikoj piramidi u Gizi

"Pitanje je - koja je svrha ovih tunela? Postoje arhitektonska objašnjenja, simbolička, religijska pa čak se neka i odnose na usklađivanje položaja sa zvijezdama."
184 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 29.05.2011. 11:33h

"Robot istraživač" otkrio je tajne oznake u drevnim odajama Velike piramide u Egiptu, javlja CNN.

Oznake, za koje se nije znalo četiri ipo hiljade godina, otkrivene su pomoću male kamere koja je toliko sitna da može ući u bilo koju rupu u kamena vrata, na kraju uskog tunela.

Vjeruje se da su stari Egipćani mogli da "preliju" svjetlost na malu komoru i tunel, koji je jedan od misterioznih prolaza do velike odaje kralja i kraljice.

Pronađene oznake su u formi hijeroglifa, crvene boje, kao i linije u kamenu.

Prema riječima profesora Filipa Kinga, profesora egiptologije na Harvardskom Univerzitetu, slične linije su i ranije pronađene u Gizi.

"Ponekad predstavljaju onoga ko je gradio tu sobu, ili označavaju datum a ponekad su smjernice za simbol početka ili kraja tunela", kaže King.

"Pitanje je - koja je svrha ovih tunela? Postoje arhitektonska objašnjenja, simbolička, religijska pa čak se neka i odnose na usklađivanje položaja sa zvijezdama. Mislim da konačna riječ o tome tek treba da se napiše. Izazov je to što čovjek fizički ne može istražiti tunele, jedino robot", dodaje harvardski profesor.

Robot- istraživač, koji je uslikao znake, nazvan je "Djedi" po istoimenom mađioničaru faraona Keopsa, koji je bio glavni konsultant za vrijeme izgradnje piramida.

Robota su dizajnirali inženjeri sa Univerziteta Lids, sa kolegama iz Francuske i Engleske.

Iako su i ranije roboti - istraživači pomogali u istraživanju piramida, ovaj robot jedini je uspio da snimi podove i zidove u detalje, zahvaljujući mikro kameri, tzv. "zmiji".

Kamera je uspijela da skenira i dvije igle na vratima komore na kraju tunela.

"Više od dvadeset godina ljudi su se pitali šta je svrha ovih igala. Ideja je da su možda predstavljale ručke ili ključeve, ali nove slike koje pokazaju pozadinu, bacaju sumnju na postojeće teorije", kaže Šona Vajthed iz Velike Britanije.

"Znamo da ove igle, lijepo sačinjene u petlju, prije ukazuju na ukrase nego na električne priključke. Takođe, pozadina vrata je polirana, što je veoma važno", dodaje Vajthedova.

Tim će dalje snimati posljednja vrata komore, kako bi vidjeli da li se iza njih nalazi zid ili možda druga vrata.

"Ovo je kao detektivska priča. Imamo robota koji nam donosi djelove, a mi kasnije slažemo kockice", izjavila je Šona Vajthed.

Galerija

Bonus video: