Glavni rabin Izraela: Moralna obaveza Jevreja da zaustave genocid u Siriji

Najviši izraelski zvaničnci pozvali su ranije danas međunarodnu zajednicu da interveniše u susjednoj Siriji
107 pregleda 7 komentar(a)
Jerusalim, Foto: Reuters
Jerusalim, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.04.2018. 11:40h

Glavni sefardski rabin Izraela Jicak Jozef izjavio je danas da Jevreji imaju moralnu obavezu da okončaju "okrutni genocid" koji se dešava u susjednoj Siriji, odgovarajući na izvještaje o napadu hemijskim oružjem na sirijski grad koji drže pobunjenici.

"Postoji moralna obaveza da se ne ćuti. Kao Jevreji prošli smo kroz genocid, naša je moralna obaveza da pokušamo da spriječimo masakr. To je obaveza ništa manje moralna nego što je bilo uništavanje nuklearnog reaktora u Siriji", rekao je rabin, aludirajući na udar izraelskih vazduhoplovnih snaga na sirijski nuklearni reaktor u izgradnji 2007. koji je Izrael priznao tek u martu ove godine.

Najviši izraelski zvaničnci pozvali su ranije danas međunarodnu zajednicu da interveniše u Siriji, gdje su snage pobunjenika rekle da je režim ubio desetine u navodnom hemijskom napadu i nizu udara iz vazduha tokom vikenda, prenijeli su izraelski mediji.

"To je šokantna stvar i mi moramo da je osudimo. Nadam se da će se američko i međunarodno prisustvo tamo pojačati, u protivnom će se genocid samo proširiti", rekao je izraelski ministar javne bezbjednosti Gilad Erdan.

Lider izraelske opozicione partije centra Ima budućnosti (Ješ atid) Jair Lapid objavio je na Tviteru da je "upotreba hemijskog oružja protiv civila nemoralna, nelegalna i nehumana".

Vođa izraelske opozicione partije Cionističke unije lijevog centra Avi Gabaj pomenuo je da Rusija podržava sirijski režim, a SAD je kritikovao što ćute.

Ministarstvo odbrane Rusije odbacilo je danas navode o upotrebi hemijskog oružja u gradu Duma u Istočnoj Guti.

Bonus video: