Novi satelitski snimci potvrđuju Ajnšajnovu teoriju relativiteta

Možda mislite da kada naučni dokaz nije osporavan skoro 93 godine to čini stvar riješenom. Griješite.
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.05.2011. 15:35h

"Svijetlo se krivi na nebu", bio je naslov Njujork Tajmsa 10.novembra 1919.godine. Naučnici širom svijeta uzbuđeno su pratili rezultate posmatranja pomračenja, koji su dokazivali Ajnštajnovu Opštu teoriju relativiteta, piše magazin Tajms.

Ključna teorija, koja je iznosila tvrdnje da su vrijeme i prostor elastični - zaintrigirala je naučnike.

Test koji je ovo pokazao, uključivao je posmatranje zvijezda čiji je prividan položaj na nebu u blizini Sunca i mjerenje da li je Sunčeva gravitacija dovoljno zakrivila prostor – vrijeme da bi malo promijenila putanju svjetlosti sa zvijezda.

Pomračenje Sunca 1919. godine omogućilo je naučnicima da te zvijezde vide jasno i obave potrebna mjerenja – dokazujući da su Ajnštajnove teorije tačne.

Naučnici su talno smišljali nove studije i ispitivanja, jer neki djelovi Ajnštajnove teorije su zaista teško dokazivi

Možda mislite da kada naučni dokaz nije osporavan skoro 93 godine to čini stvar riješenom.

Međutim, to nije istina. Naučnici su sve vrijeme napadali i "bockali" Ajnštajnovu teoriju.

To je više od tvrdokornog skepticizma. Stalno su smišljali nove studije i ispitivanja, jer neki djelovi Ajnštajnove teorije su zaista teško dokazivi.

Tako su smišljali nova i osetljivija istraživanja.

Međutim, NASA je to konačno uspjela. Dokazala je dvije stavke koje teorija predviđa. Za to im je trebalo "samo" 51 godina i tri četvrtine milijarde dolara.

Da bi se razumjelo otkriće, potrebna je jasna predstava o prostoru i vremenu, kao i o četvorodimenzionalnom svijetu u kojem živimo (Podsjetimo, Ajnštajn je postaio vrijeme kao četvrtu dimenziju.)

Ono što mi podrazumjevamo pod gravitacijom, privlačenje dva predmeta jedan prema drugome, nije istina. Ajnštajn je govorio da je gravitacija zakrivljenje prostora i vremena, koje "tjera" objekte da se pomjeraju.

Poznata analogija za prethodnu tvrdnju je lopta na trombolini. Lopta pravi udubljenje na površini tromboline. To je približno načinu na koji zvijezda ili planeta zakrivljuju (deformišu) prostor-vrijeme.

Da bi se razumjelo otkriće, potrebna je jasna predstava o prostoru i vremenu, kao i o četvorodimenzionalnom svijetu u kojem živimo

Ali, velika je razlika to što prostor i vrijeme nijesu ravna površina, već nešto što ispunjava Univerzum.

Ovo zakrivljenje je teško vizuelno predstaviti u glavi, čak i pojedinim fizičarima, stoga i ne pokušavajte.

Ako lopta predstavlja zemaljsku kuglu i rotira se oko svoje ose, samim tim i površina tramboline se obrće u smjeru rotacije. Isto važi i za prostor i vrijeme naše rotirajuće planete.

Letjelica je ovaj izvanredan podvig načinila unoseći četiri najbolje napravljena žiroskopa ikada, koji su u stvari superprovodljive lopte od niobiuma, u orbitu oko planete Zemlje, dok je sam brod bio okrenut tačno ka zvezdi IM Pegasi tokom 17 mjeseci, počevši još 2004. godine.

Da je žiroskop zadržao istu rotaciju, Ajnštajnova teorija bi bila oborena. Ali, one su se malo zakrivile i nastavile slobodno da lete. Teorija je ponovo došla u prvi plan.

"Moram da pohvalim svoj tim, zato što je ekperiment "Gravity Probe" jedan od najtežih i najljepših", izjavio je italijanski fizičar Ignjacio Kiufolini.

Ovaj eksperiment, kao i drugi bili su izuzetno skupi. Teško priuštivi čak i za NASU.

Saudijski naučnici ipak su u finalizaciji projekta darovali nekoliko miliona.

I, da li je ekperiment vrijedio? Ako pitate naučnike reći će vam da je ovo nevjerovatan uspjeh. Ali da bi opravdali cijenu istog, nisu mogli smo da se pozivaju na Ajnštajna.

Oni su istakli značaj mnogih studenata - diplomaca, dio nihovog tima koji su dali svoj doprinos, kao i nova tehnologija koja im je omogućila šitok spektar primjene.

Sa sve manjim budžetom, bolji redovi kukuruza neće ubijediti NASU da odobri sredstva za sve veće i skuplje testove Opšte relativnosti

Svi oni koji prate rad NASE nijesu zadovoljni ovim odgovorom. Ukoliko se pozivate na poljoprivredu da bi ste objasnili fizički eksperiment (kao što su oni prethodno učinili sa poljem kukuruza), onda bacate i sebe i auditorijum u očaj.

Sa sve manjim budžetom, bolji redovi kukuruza neće ubijediti NASU da odobri sredstva za sve veće i skuplje testove Opšte relativnosti.

Ipak, novac za takve studije nije ni razmatran. Prošlog mjeseca je NASA objavila povlačenje planirane misije koja je trebalo da krene u potragu za gravitacionim talasima.

Moraćemo pričekati da nas naučnici iz NASE opet zasijene nekim novim revolucionarnim otkrićem.

Galerija

Bonus video: