Uprkos vanmateričnoj trudnoći, rodila zdravog dječaka

Procenat preživjelih beba u intersticijskoj trudnoći je nizak, pa su ljekari svejedno bili zadivljeni da su i majka i beba dobro.
67 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 28.05.2011. 08:37h

Ljekari su upozorili Nikolet Soto (27) iz Arizone da bi trudnoća mogla da ugrozi i njen i bebin život jer joj je fetus smješten u abdomenu, potpuno van maternice. Međutim, Nikolet je bila odlučna da želi da zadrži bebu i rodila je zdravog dječaka, u 32. sedmici trudnoće.

"Rizikovali smo. Ljekarima smo prepustili odluku o tome kada beba treba da bude rođena, a Bogu da odluči o svemu drugom", rekao je Viktor Perfekto, Nikoletin momak. Težak samo 1.300 grama, Azelan Kruz Perfekto je rođen carskim rezom, ali ljekari kažu da je potpuno zdrav.

Prije rođenja, beba se nalazila u opasnoj poziciji, smještena između tankog zida od membrane i mišića, van maternice. Morali su da odaberu precizan trenutak za operaciju kako bi spasili ženu i dijete. Ako bi se to desilo prerano, beba ne bi mogla da preživi, ako bi bilo prekasno, Nikolet bi mogla da izgubi mnogo krvi, ili bi moglo da se desi nešto još gore.

Kad su konačno operisali, ljekari su shvatili da nisu bili u pravu i da beba nije bila u abdomenu nego u delikatnom dijelu gdje se jajovod povezuje sa matericom, što je poznato kao intersticijska trudnoća.

Bebina posteljica srećom nije bila pričvršćena za vitalni organ nego zidove materice, zbog čega su je ljekari izvadili lakše nego što su očekivali.

Procenat preživjelih beba u intersticijskoj trudnoći je nizak, pa su ljekari svejedno bili zadivljeni da su i majka i beba dobro.

“Neobično je, žena je vrlo sretna i drago nam je da su ona i beba dobro. Željela je da izdrži, uprkos tome što je mogla da ugrozi svoj život”, rekao je ljekar Kurtis Kuk.

Nikoletin momak, Viktor, kaže da je ona čitavu trudnoču vjerovala da će sve biti u redu.

"Nije sumnjala da će beba biti dobro. Bila je hrabra, i zahvalan sam joj na tome", kaže on.

I Nikolet i Viktor rade, ali nijedno nema zdravstveno osiguranje, pa je neobična trudnoća otkrivena tek u 18 nedjelji trudnoće, nakon što su dobili besplatnu njegu.

Ljekari navode da bi joj savjetovali pobačaj, samo da su ranije uvidjeli komplikacije.

Ali, u tako kasnom stadijumu to bi bilo rizično. Morali bi da joj izvade matericu ili dio karlice. Da se posteljica uhvatila za neki vitalni organ morali bi da je odvajaju rizičnom operacijom ili da daju Nikolet lijek koji se koristi u hemoterapiji da ubiju preostalo tkivo.

Za Nikolet je ipak sve dobro prošlo, pa će jedina ružna uspomena na protekli period biti malo veći ožiljak na stomaku.

Beba će ostati u bolnici tri do četiri sedmice, a mama izlazi za nekoliko dana.

Bonus video: