Čile: Potvrđeno da je eshumirano tijelo Aljendeovo

Ekshumirani skelet je potpun. To znači da nema izgubljenih djelova uprkos sahranama i ekshumacijam iz 1973. odnosno 1990
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.05.2011. 07:27h

Pregledom zuba potvrđeno je da je telo ekshumirano iz groba Salvadora Aljendea pripadalo bivšem predsjedniku Čilea, saopšteno je u Santjagu.

Posmrtni ostaci bivšeg predsjednika Čilea Salvadora Aljendea u ponedjeljak su ekshumirani u okviru istrage čiji je cilj da se utvrde okolnosti pod kojima je on izgubio život, tokom državnog udara koji je 1973. godine predvodio Augusto Pinoče.

Sudija Mario Karosa naveo je da je tijelo potpuno i da ništa nije ostavljeno prilikom premještanja tijela 1990. godine, što povećava vjerovatnoću da će moći da se utvrdi da li je Aljende izvršio samoubistvo.

"Ekshumirani skelet je potpun. To znači da nema izgubljenih djelova uprkos sahranama i ekshumacijam iz 1973. odnosno 1990", naveo je Karosa u saopštenju.

Vrhovni sud Čilea imenovao je Karosu da prikupi dokaze u istrazi Aljendeove i još 725 pogibija, koje su među posljednjim od 3.065 pogibija tokom Pinočeove diktature koje nisu valjano istražene.

Istraga započeta u februaru bi trebalo da pokaže da li je bivši čileanski predsjednik izvršio samoubistvo ili je ubijen. Članovi Aljendeove porodice podržavaju sprovođenje istrage.

Bonus video: