SAD: Rusija snosi odgovornost za hemijski napad u Siriji

Sirijski državni mediji demantovali su da su vlasti sprovele bilo kakav hemijski napad i rekli da su pobunjenici u Dumi bili u stanju kolapsa i širenja lažnih vijesti
41 komentar(a)
Istočna Guta, Foto: Reuters
Istočna Guta, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.04.2018. 08:25h

Sjedinjene Američke Države osudile su udare sirijskih snaga na posljednju pobunjeničku grupu u Istočnoj Guti, blizu Damaska i ocijenile da Rusija, koja pruža "bezrezervnu podršku" režimu predsjednika Bašara al Asada, snosi odgovornost za hemijski napad koji je, prema procjenama humanitarnih udruženja, usmrtio više desetina osoba.

U napadima je poginulo 70 civila u 24 sata. Sirijska opservatorija za ljudska prava (SOHR) utvrdila je više desetina slučajeva gušenja od kojih su neki doveli do smrti u Dumi, posljednjem pobunjeničkom uporištu pred vratima glavnog grada.

Međutim, humanitarne organizacije ocjenjuju da je broj žrtava dostigao stotinu i više i da bi mogao da raste.

Plavi šljemovi, spasioci u pobunjeničkim zonama, osudili su pribjegavanje "toksičnom gasu hloru" što su odmah demantovali sirijski državni mediji.

"Ako se potvrde, te informacije su zastrašujuće i zahtijevaju hitan odgovor međunarodne zajednice", napisala je u saopštenju portparolka Stejt Departmenta Heder Nauert.

"Asadov režim i njegova podrška moraju se smatrati odgovornima, i svaki novi napad mora se smjesta spriječiti", dodala je.

Broj mrtvih u napadu za koji se sumnja da je hemijski u Dumi mogao bi bude i "preko 100", saopšteno je iz Organizacije za medicinsku zaštitu i pomoć (UOSSM), prenosi agencija Hina.

"Mnoge žrtve su žene i djeca i simptomi pokazuju da su udisali toksični gas", navodi se u izjavi, koju prenosi agencija dpa.

Sirijski pobunjenici su u subotu optužili vladine snage za smrtonosni hemijski napad na civile u Dumi, dok zvanični Damask demantuje napad.

BBC je objavio da su spasioci volonteri u Siriji prijavili čak 150 žrtava napada otrovnim plinom u gradu Dumi.

Dobrovoljni spasioci iz organizacije Bijelih ščkemova, dodaje BBC, na Twitteru su objavili grafički prikaz žrtava i procijenili da će broj rasti.

Agencija Rojters je ranije pozivajući se na organizacije za medicinsku pomoć objavila da je u hemijskom napadu poginulo 35 osoba.

Sirijski državni mediji demantovale su da su vlasti sprovele bilo kakav hemijski napad i rekli da su pobunjenici u Dumi bili u stanju kolapsa i širenja lažnih vijesti, prenosi Rojters.

Sirijska vlada ponovno je zauzela gotovo cijelu istočnu Gutu. Nakon nekoliko dana primirja snage sirijske vlade, koju podržava Rusija, nastavile su u petak sa vazdušnim napadima.

Sirijsko američko medicinsko društvo (SAMS) saopštilo je da je u napadima pogođena bolnica u kojoj je poginulo šest osoba, dok je drugi udar nervnim otrovom pogodio obližnju zgradu.

Bonus video: