Barak Obama u Britaniji: Zapad će i dalje predvoditi svijet

"Tvrde da ove nacije predstavljaju budućnost i da je došao kraj našeg predvodništva"
0 komentar(a)
Obama i Kameron, Foto: Beta
Obama i Kameron, Foto: Beta
Ažurirano: 25.05.2011. 16:42h

Predsjednik Barak Obama rekao je britanskim političarima da je, uprkos stvaranju novih svjetskih moćnika, sad vrijeme za dominaciju Sjedinjenih država i Evrope, prenosi BBC.

U svom govoru u parlamentu rekao je da će Sjedinjene države i evropski saveznici ostati "neophodni" u ovom vijeku. On je pohvalio odnos izmđu Sjedinjenih država i Britanije kao "jedno od najstarijih i najsnažnijih savezništava koje je svijet ikad imao".

Obama je dobio ovacije kad je započeo svoj govor u kojem se dotakao različitih tema, od spoljne politike, preko ekonomije, do međunarodne sigurnosti.

"Postoje neke nacije koje stoje čvršće, govore glasnije i jače se bore za odbranu demokratskih vrijednosti širom svijeta", rekao je Obama na početku svog govora.

"Ostajemo neophodni"

Obama je odbio argumente da jačanje sila kao što je Kina znači kraj američkog i evropskog uticaja u svijetu.

"Tvrde da ove nacije predstavljaju budućnost i da je došao kraj našeg predvodništva. Ovi argumenti su pogrešni. Sad je vrijeme za naše predvodništvo. Sjedinjene države, Britanije i naši demokratski saveznici su oblikovali svijet u kojem nove nacije mogu da se pojave i pojedinci da napreduju.

I ako više nacija preuzme vođstvo u predvođenju svijeta, naše savezništvo će ostati neophodno za ciljeve vijeka koji će biti mirniji, prosperitetniji i pravedniji.

Veći pritisak na Bašara Ašada

Kameron i Obama ponovili su pozive libijskom lideru Moameru Gadafiju da preda vlast, a predsjednik SAD je, iako je priznao da vazdušni napadi na Libiju imaju "ograničen" uticaj na smjenu vlasti u Libiji, ocijenio da će taj "spori proces" na kraju ipak biti uspješan.

Prije zvaničnih razgovora koji su trajali 90 minuta, dvojica lidera prisustvovali su ručku sa porodicama britanskih i američkih vojnika

Obama je rekao da SAD povećavaju pritisak na sirijskog predsjednika Bašara Ašada i njegov režim, kako bi prestali sa represijom nad demonstrantima u toj zemlji. On je pozvao i predsjednika Jemena Alija Abdalaha Saleha, gdje je juče u protestima poginulo 38 ljudi, da "odmah" preda vlast.

Govoreći o odnosima Izraelaca i Palestinaca, predsjednik SAD je ukazao da sporazum o rješenju bliskoistočnog problema podrazumijeva "bolne kompromise" koje će morati da učine obije strane.

Obama je ocijenio i da bi eventualni zahtjev Palestinaca Savjetu bezbjednosti UN da prizna njihovu državu sa granicama iz 1967. bio "greška".

Prije zvaničnih razgovora koji su trajali 90 minuta, dvojica lidera prisustvovali su ručku sa porodicama britanskih i američkih vojnika koji učestvuju u zajedničkim misijama.

Bonus video: