Snimci iz svemira otkrili 17 novih piramida u Egiptu

Sara, koja je pionirka u svijetu arheologije i čije istraživanje finansira predstavništvo NASE u Birmingenu, kaže da je oduševljena rezultatima koji su postigli ona i njen tim.
99 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 25.05.2011. 10:09h

Satelitskim snimanjem Egipta detektovano je 17 skrivenih piramida među snimljenim objektima, javlja BBC.

Preko 1000 grobova i 3000 drevnih naselja uslikano je infra-crvenim slikama, koje otkrivaju podzemne građevine.

Prva iskopavanja već su potvrdila neke nalaze kao i dvije piramide za koje se još i ranije sumnjalo.

"Pronaći skrivenu piramidu je san svakog arheologa", izjavila je dr Sara Persek.

Sara, koja je pionirka u svijetu arheologije i čije istraživanje finansira predstavništvo NASE u Birmingenu, kaže da je oduševljena rezultatima koji su postigli ona i njen tim.

"Više od godinu dana intenzivno radimo na istraživanju. Mogla sam vidjeti podatke dok su još bili u obradi. Trenutak kada sam zastala i posmatrala šta smo sve snimili, za mene je bio zadivljujuć. Nismo vjerovali da smo uspjeli toliko lokacija da snimimo."

Infra crvene slike se koriste da bi se istakli i uočili različiti materijali ispod površine zemlje.

Drevni Egipćani su gradili kuće ciglama od blata koje je gušće nego ovo koje se koristi danas, ostavlja jasne obrise tako da se kuće i hramovi mogu vidjeti.

"To samo pokazuje kako mi olako potcjenjujemo ljudski rad u prošlosti ", dodala je dr Parcek.

Ona vjeruje da postoji još građevina koje "čekaju" da budu otkrivene.

"To su samo mjesta blizu površine. Postoji još hiljadu dodatnih mjesta koja je Nil prekrio muljem. Ovo je tek početak", kaže arheološkinja Sara Persek.

Bi-Bi-Si-jeve kamere pratile su doktorku Parsek u Egipat, kako bi vidjela da li se ono što je snimljeno, poklapa sa onim što je iskopano.

Satelitske slike, sa i bez infra crvenih zraka, pokazuju jasne obrise ulica i kuća u drevnom gradu Tanisu.

Oni vjeruju da je lokalitet Tanis sada najbitnije aheološko nalazište u Egiptu.

"Najuzbudljiviji trenutak je posjeta iskopavanju Tanisa", rekla je Sara.

Iskopali su 3000 godina staru kuću, koja se podudara sa satelitskim snimkom gotovo savršeno. Ovo, naglašavaju stručnjaci, dokazuje valjanost tehnologije koja je korišćena pri istraživanju.

Između ostalog, egipatske vlasti su najavile da će koristiti ovu tehnologiju u budućnosti kako bi zaštitili antikvitete.

Sara se nada da će nova tehnologija privući mlade ljude nauci, kao i da će pomoći svim arheolozima širom svijeta.

"Omogućava nam da budemo usmjereniji i selektivniji u radu. Suočeni sa velikim brojem strana, vi ne znate odakle da počnete", naglašava Parsek i dodaje: "Veoma je važno da se fokusiramo gdje iskopavamo. Daje nam bolju perspektivu. Moramo razmišljati u većim okvirima i to nam sateliti upravo i dozvoljavaju."

Na kraju, osim što je dokazala svoju stručnost arheološkinja Sara je pokazala da posjeduje i dobar smisao sa humor, rekavši: "Indijana Džons, je stara škola. Mi smo otišli iz Indijane. Izvini Harisone Forde."

Galerija

Bonus video: