Netanjahu iznio svoju verziju mira sa Palestincima: Spreman na „bolne“ ustupke

„Pocijepajte vaš sporazum sa Hamasom. Sjedinite i pregovarajte. Sklopite mir sa jevrejskom državom“, rekao je.
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.05.2011. 20:17h

Izrael je spreman da napravi „bolne kompromise“ u cilju sklapanja mira sa Palestincima, uključujući predaju teritorije na kojoj žele da osnuju državu, rekao je juče izraelski premijer Benjamin Netanjahu u američkom Kongresu.

Obraćajući se na sjednici oba doma Kongresa, bastiona podrške Izraelu, nakon prošlonedjeljnog prepucavanja sa predsjendikom Barakom Obamom oko granica buduće Palestine, Netanjahu je ponovio svoje uslove za sklapanje mira, objavila je agencija Rojters.

Među njima je palestinsko priznavanje Izraela kao domovine jevrejskog naroda i odustajanje od sporazuma o jedinstvu koji je palestinski predsjednik Mahmud Abas postigao sa islamističkim pokretom Hamas.

„Pocijepajte vaš sporazum sa Hamasom. Sjedinite i pregovarajte. Sklopite mir sa jevrejskom državom“, rekao je.

„Voljan sam da napravim bolne ustupke u cilju postizanja istorijskog mira. To je moja odgovornost kao lidera Izraela,“ dodao je Netanjahu, ponovivši izjave koje je dao u izraelskom parlamentu 15. maja.

„Pocijepajte vaš sporazum sa Hamasom. Sjedinite i pregovarajte. Sklopite mir sa jevrejskom državom“

„To mi sada nije lako. Nije lako jer sam svjestan da će se u cilju istinskog mira od nas tražiti da odustanemo od djelova jevrejske otadžbine,“ rekao je aludirajući na okupiranu Zapadnu obalu.

Komentarišući Netanjahuov govor u Vašingtonu, Abasov portparol je rekao da vizija izraelskog premijera za okončanje sukoba sa Palestincima postavlja „dodatne prepreke“ za mirovni proces na Bliskom istoku.

„Ono što je iznio u govoru neće dovesti do mira,“ rekao je portparol Nabil Abu Rdaina u gradu Ramala na Zapadnoj obali.

Iako je u Kongresu najavio da će Izrael predati neka jevrejska naselja na Zapadnoj obali, rekao je da će druga biti anektirana u bilo kojem budućem mirovnom sporazumu.

„Taj kompromis mora odraziti dramatične demografske promjene koje su se desile od 1967,“ rekao je Netanjahu, misleći na izgradnju stotina izraelskih naselja na zemlji koju Palestinci žele za buduću državu.

Ponavljajući poruku koju je stalno slao tokom petodnevne posjete Vašingtonu, Netanjahu je rekao da se „Izrael neće vraćati na neodržive granice iz 1967,“ koje su postojale prije nego što je Zapadna obala okupirana u ratu prije 44 godione.

Obama je izazvao gnjev Izraela kada je u četvrtak rekao da bi Palestinsku državu na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze trebalo osnovati duž granica prije 1967.

Obama je izazvao gnjev Izraela kada je u četvrtak rekao da bi Palestinsku državu na Zapadnoj obali

U petak je uslijedio „hladni“ sastanak sa Obamom u Bijeloj kući, na kojem je izraleski lider odbacio te granice.

Predsjednik SAD je u nedjelju donekle ublažio ljutnju Izraela kada je rekao da će jevrejska država vjerovatno moći da pregovora o zadržavanju nekih naselja u okviru razmjene teritorija u bilo kojem konačnom sporazumu sa Palestincima.

Američki zakonodavci su ovacijama pozdravili Netanjahua. Jednom je prekinut, kada je žena iz galerije viknula „Prekinite okupaciju – prekinite izraelske ratne zločine!“

Bonus video: