SAD i Britanija osnivaju Savjet za nacionalnu bezbjednost

Obama je tek drugi američki predsjednik koji boravi u državnoj posjeti Britaniji, nakon Džordža W. Buša 2003.
89 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 24.05.2011. 19:35h

Američkom predsjedniku Baraku Obami priređen je kraljevski pompezni doček u Bakingemskoj palati na početku dvodnevne posjete čiji je cilj da potvrdi da Sjedinjene Države i Britanija imaju „specijalan“ odnos.

U čast Obame, koji boravi u četvorodnevnoj posjeti Evropi, ispaljen je 41počasni plotun na pažljivo koreografisanoj ceremoniji a kraljica Elizabeta i njen suprug, princ Filip, su ga poveli u obilazak galerije portreta u palati. Dan je završen državnom večerom, prenio je Rojters.

Nakon što je položio vijenac na grob neznanog ratnika u Vestminsterskoj opatiji, dio popodneva je proveo igrajući stoni tenis da britanskim premijerom Dejvidom Kameronom i đacima.

„Ko želi protiv mene?“, rekao je Obama dok je ulazio u Gloub akedemiju, školu čiji veliki procenat đaka potiče iz porodica sa niskim primanjima.

On i Kameron su igrali zajedno protiv dvoje đaka. U početku su se dva ljevoruka lidera mučila da koordiniraju strategiju.

„Pratimo li rezultat?,“ pitao je Obama u jednom momentu. Izgledalo je da su đaci bili bolji od dvojice lidera.

Iste potrebe i vjerovanja

Obama je stigao iz Irske kasno u ponedjeljak zbog straha da bi vulkanski oblak sa Islanda mogao spriječiti let njegovog aviona. Planira da prisustvuje samitu Grupe osam u Dovilu u Francuskoj a nedjelju da okonča u Poljskoj.

Ispaljen je 41 počasni plotun kada su se Obama i njegova supruga Mišel pridružili kraljici, Filipu, prestolonasljedniku princu Čarlsu i njegovoj supruzi Kamili, vojvotkinji od Kornvola, ispred Bakingemske palate tokom formalne ceremonije dočeka.

"Bilo da vodimo ratove ili obnavljamo privredu, naše potrebe i vjerovanja su ista“, kazao je Obama

Dok se stavovi dviju vlada donekle razlikuju oko pitanja poput Libije, na primjer – gdje se smatra da je Obama manje od Evropljana zagrijan za predvođenje borbe – on i Kameron su istakli jedinstveni status američko-britanskih odnosa u članku za londonski „Tajms“.

„Ne samo specijalni, već odnos od suštinskog značaja“, napisali su. „Nas ne obavezuje samo istorija. Bilo da vodimo ratove ili obnavljamo privredu, naše potrebe i vjerovanja su ista.“

Na dar prepiska kraljice Viktorije i američkih predsjednika

Očekuje se da Obama i Kameron objave osnivanje američko-britanskog Savjeta za nacionalnu bezbjednost kako bi radili zajedno na rješavanju međunarodnih izazova i razmjenjivali obavještajne podatke, kazao je zvaničnik Obamine administracije.

Obama je tek drugi američki predsjednik koji boravi u državnoj posjeti Britaniji, nakon Džordža W. Buša 2003.

U razmjeni poklona, američki bračni par je poklonio kraljici rijetke suvenire sa posjete njenih roditelja, kralja Džordža VI i kraljice Elizabete Sjedinjenim Državama 1939. Kraljevska porodica je Obami poklonila prepisku između kraljice Viktorije i američkih predsjednika.

Barak i Mišel Obama borave u belgijskom aprtmanu, šest soba koje su nedavno koristili princ Vilijam i Ketrin Midlton za prvu bračnu noć. Oni su se privatno sastali sa novovjenčanom parom, koji nije prisustvovao ceremoniji dočeka.

Američki bračni par je poklonio kraljici rijetke suvenire sa posjete njenih roditelja

Tokom protekle decenije, London je bio jedini veliki saveznik Vašingtona u iračkom ratu. Dvije države su rasporedile dva najveća kontingenta u Avganistanu i nedavno, zajedno sa Francuskom, pokrenule su vazdušni rat Zapada protiv Libije.

Obama bi u sjutrašnjem govoru u Londonu mogao izložiti kako Vašington sada vidi Evropu u pretrpanoj diplomatskoj agendi kojom dominiraju izazovi od Azije do Bliskog istoka.

Galerija

Bonus video: