Pokušala da proda kamen sa Mjeseca 1.7 miliona dolara

Među supstancama koje bi kamen mogao da sadrži je armalkolit, mineral otkriven na Mjesecu
0 komentar(a)
Ažurirano: 22.05.2011. 08:52h

Žena koja je pokušala da proda komad stijene sa Mjeseca za 1.7 miliona američkih dolara uhvaćena u Los Anđelesu kad se ispostavilo da je njen kupac tajni istraživač NASA-e.

Prodaja komada stijena sa Mjeseca, koje smatraju nacionalnim blagom, zabranjena je.

Sivo kamenje, koje je tadašnji predsjednik Ričard Nikson poklonio svakoj američkoj državi i predsjednicima 136 zemalja, među kojima je bio i predsjednik Jugoslavije Josip Broz Tito, prodaju se za milione dolara na crnom tržištu.

NASA i njihovi agenti, zajedno sa zamjenicima šerifa okruga Riversajd, uhvatili su ženu nakon što se srela sa tajnim istraživačem u restoranu u Lejk Elsinoru, jugo-istočno od Los Anđelesa.

"Ne znamo je li to lunarni materijal", rekao je Gejl Robinson, iz agencije za svemirska istraživanja

Organizacija akcije trajala je nekoliko mjeseci.

Vlasti su ušle u restoran kad su se žena i istraživač dogovorili oko cijene, a žena izvukla kamen. NASA planira da napravi test da bi utvrdila je li kamen stvarno sa Mjeseca kao što je žena tvrdila.

"Ne znamo je li to lunarni materijal", rekao je Gejl Robinson, iz agencije za svemirska istraživanja.

Ako nađu armalkolit - pravi je...

Džozef Gathejnc, instruktor na Univerzitetu u Arizoni i bivši NASA istraživač koji je godinama istraživao nestalo kamenje sa Mjeseca, rekao je da će svemirki centar Džonson nastaviti istraživanja.

Oko 2.200 komada lunarnog kamenja, velike količina šljunka, pijeska i prašine donijete su na Zemlju

Među supstancama koje bi kamen mogao da sadrži je armalkolit, mineral otkriven na Mjesecu i nazvan po Nilu Armstrongu, Baz Aldrinu i Majkl Kolinsu, koji su bili posada misije Apolo 11.

Žena koja je pokušala da proda kamen nije ranije bila hapšena ili optuživana. Još nije poznako kako je žena došla do kamena i privukla pažnju NASA istraživača.

Gospodin Gathejnc kaže da bi žena mogla da se suoči sa optužbom za krađu ako je kamen pravi, ili sa optužbom za prevaru, ako nije.

Oko 2.200 komada lunarnog kamenja, velike količina šljunka, pijeska i prašine donijete su na Zemlju tokom Apolo misija između 1969. i 1972.

Bonus video: