Sarkozi: Francusko vojno prisustvo u Obali Slonovače uvijek

"Uvek ćemo ovdje biti vojno prisutni kako bismo obezbjedili zaštitu naših državljana", rekao je Sarkozi posle susreta sa predstavnicima francuske zajednice u Abidžanu.
0 komentar(a)
Ažurirano: 21.05.2011. 17:53h

Francuski predsjednik Nikola Sarkozi izjavio je danas u Abidžanu da će Francuska zadržati vojne snage u Obali Slonovače i da će one tamo biti stalno, kako bi se obezbjedila zaštita francuskih državljana.

"Uvek ćemo ovdje biti vojno prisutni kako bismo obezbjedili zaštitu naših državljana", rekao je Sarkozi posle susreta sa predstavnicima francuske zajednice u Abidžanu, u vojnoj bazi francuske vojne misije Likorn.

"Ali, želim da bude jasno među nama: francuska vojska nije ovdje da bi osigurala stabilnost bilo koje vlade, makar to bila prijateljska vlada. Državljani Obale Slonovače su ti koji treba da izaberu", dodao je on.

"Ovdje, međutim, žive hiljade naših državljana, njihova bezbjednost treba da bude osigurana i za to je potrebna vojska, u dogovoru sa vlastima Obale Slonovače", precizirao je Sarkozi.

Francuske snage, s oko 1.100 vojnika, pružile su početkom aprila odlučujuću podršku trupama Alasana Uatare u ofanzivi na Abidžan, što je vodilo hapšenju bivšeg predsjednika Lorana Gbagboa, koji je odbijao da preda vlast posle poraza na novembarskim izborima.

Sarkozi je danas popodne stigao u Abidžan, pošto je prethodno prisustvovao inauguraciji Uatare za predsjednika u Jamasukrou, glavnom gradu Obale Slonovače.

Bonus video: