Socijalisti u Španiji najvjerovatnije gube izbore

Građani Španije sjutra biraju predstavnike lokalnih vlasti, na izborima na kojima se očekuje poraz vladajuče Socijalističke partije, piše agencija Frans pres.
0 komentar(a)
Zapatero, Foto: Beta
Zapatero, Foto: Beta
Ažurirano: 21.05.2011. 09:06h

Pravo glasa u Španiji ima 34,6 miliona ljudi i oni će u nedjelju izabrati 8.116 gradonačelnika, 68.400 predstavnika opštinskih vlasti i 824 regionalnih poslanika.

Ankete pokazuju da socijalisti koji su na vlasti od 2004. godine gube glasače i da sada kontrolišu samo Andaluziju od ukupno 17 španskih regiona.

Socijalistička partija će, prema anketama, izbore izgubiti u Barseloni gdje je na vlasti već 32 godine, a na vlast će doći nacionalisti.

Ankete pokazuju i da će u Madridu i Valensiji većina birača svoj glas ponovo dati desnici.

Predizborni period u Španiji obilježen je masovnim protestima zbog ekonomske krize i velike nezaposlenosti, na kojima učestvuju zaposleni, penzioneri i studenti.

Zbog sve većeg broja učesnika protesta, mjesto održavanja predizbornog mitinga Socijalističke partije je moralo juče da bude promijenjeno, jer su u blizini protestovali demonstranti koji se okupljaju već nekoliko dana.

Premijer Španije, Hose Luis Sapatero rekao je juče da su demonstranti sa razlogom nezadovoljni.

"Da li partije treba da se poboljšaju? Naravno da treba", rekao je Sapatero.

Agencija Frans pres navodi da je nezaposlenost u Španiji sve veća i da je u prvom tromjesječju ove godine dostigla 21,19 odsto.

Broj onih koji podržavaju socijaliste nije se promijenio ni nakon što je Sapatero 2. aprila izjavio da se neće kandidovati na parlamentarnim izborima u martu 2012. godine.

Kao mogući budući predsjednici Socijalističke partije pominju se ministar unutrašnjih poslova Alfredo Peres Rubalkaba i ministarka odbrane Karma Čakon.

Bonus video: