NATO bombardovao 8 brodova Gadafijeve vojske

Generalni sekretar UN Ban Ki-mun istakao je da pokušaji da se postigne primirje u Libiji nisu uspjeli.
62 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 20.05.2011. 07:46h

Avioni NATO pogodili su osam borbenih brodova koji pripadaju snagama libijskog lidera Moamera Gadafija, saopštila je danas Alijansa, ne navodeći da li je u ovoj akciji bilo žrtava.

"NATO i vazdušne snage koalicije nastavili su precizne napade na snage odane Gadafijevom režimu i tokom noći su izveli koordinisan udar na Gadafijeve snage u lukama Tripoli, Al Kums i Sirt", navodi se u saopštenju.

"Sve mete NATO su vojne i u direktnoj su vezi sa sistematskim napadima Gadafijevog režima na libijski narod", rekao je kontraadmiral Rasel Harding, zamjenik komandanta operacija NATO u Libiji.

Harding je istakao da je, s obzirom na to da se u ovim napadima sve više koriste pomorske snage, "NATO morao da preduzme odlučnu akciju kako bi zaštitio civilno stanovništvo Libije i pomorske snage NATO", javio je AFP.

U saopštenju Alijanse se, takođe, ističe da sve veća upotreba pomorskih snaga u napadima koje izvodi Gadafijev režim sprečava bezbjedno dostavljanje preko potrebne humanitarne pomoći i ukazuje na "jasnu namjeru da se napadnu snage NATO".

Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen izjavio je da će se NATO držati svoje strategije u Libiji i da nema namjeru da u ovu zemlju šalje kopnene trupe.

Dopisnik francuske agencije, koji se nalazio na jednom mostu među grupom novinara koju su libijske vlasti poslale blizu luke u Tripoliju, nije mogao da potvrdi da li su noćas pogođeni vojni ili civilni brodovi.

Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen izjavio je da će se NATO držati svoje strategije u Libiji i da nema namjeru da u ovu zemlju šalje kopnene trupe.

S druge strane, generalni sekretar UN Ban Ki-mun istakao je da pokušaji da se postigne primirje u Libiji nisu uspjeli, ističući da je humanitarna kriza sve veća.

Galerija

Bonus video: