Japanci nezadovoljni načinom rješavanja nuklerane krize

Ukupna šteta od martovskog katastrofalnog zemljotresa i cunamija u Japanu, prema procjenama, iznosi 300 milijardi dolara.
0 komentar(a)
Ažurirano: 16.05.2011. 13:40h

Dvije trećine japanskih birača podržava odluku premijera Naoto Kana da zatvori staru nuklearnu centralu Hamaoka, ali ankete pokazuju da mu to nije značajnije popravilo rejting među građanima, nezadovoljnim načinom na koji su vlasti rješavale nuklearnu krizu u Fukušimi.

Kan je ovog mjeseca tražio da nuklearna centrala u Hamaoki, u centralnom dijelu zemlje, bude zatvorena dok ne bude mogla da se zaštiti od havarija poput one u Fukušimi poslije zemljotresa i cunamija 11 marta, prenosi Rojters.

Seizmolozi odavno upozoravaju da bi i region Tokai, jugozapadno od Tokija u kome se nalazi Hamaoka, mogao da bude pogođen zemljotresom.

Vlasti su saopštile da će centrala ostati zatvorena dok ne bude izgrađen viši zaštitni zid prema moru i preduzete druge mjere koje bi je zaštitile od jačeg zemljotresa i cunamija.

Anketa koju je sproveo dnevnik Manići pokazuje da 66 odsto ispitanika podržava odluku premijera, ali da je ukupna podrška Kanu porasla na samo 27 odsto, u odnosu na 22 odsto u aprilu.

Polovina ispitanika smatra da Kan treba da nadgleda prvu fazu obnove zemlje poslije zemljotresa i cunamija, dok 25 odsto smatra da treba da ode što je prije moguće.

Polovina Japanaca za smanjenje broja nuklearki

Anketa, takođe, pokazuje da gotovo polovina građana smatra da treba smanjiti broj nuklearnih centrala u Japanu, a 12 odsto vjeruje da ih treba potpuno zatvoriti.

Kan je danas izjavio da očekuje od funkcionera da se drže prvobitnog plana da stabilizuju Fukušimu i sprovedu hladno gašenje reaktora do januara.

Posljednje ankete, takođe, pokazuju da neznatna većina birača prihvata povećanje poreza da bi se finansirali vladini napori za obnovu.

Ukupna šteta od martovskog katastrofalnog zemljotresa i cunamija u Japanu, prema procjenama, iznosi 300 milijardi dolara.

Galerija

Bonus video: