Nakon ubistva bin Ladena, hotelijeri u Abotabadu trljaju ruke

Abotabad se opisuje kao omiljeno mjesto izletnika iz Islamabada, ali i turista.
56 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 15.05.2011. 13:01h

Za pakistanske hotelijere zloglasni grad u kojem su američke snage ubile Osamu bin Ladena sada predstavlja potencijalnu turističku atrakciju i izvor prihoda, prenosi AFP.

Smatran za jedan od najmirnijih gradova na sjeverozapadu zemlje, okružen brdima bogatim borovom šumom, na zvaničnom turističkom portalu Pakistana, Abotabad je opisan kao “omiljeno ljetovalište”.

Prema promotivnim materijalima nije se dalo naslutiti da je “šarmantan gradić” bio mjesto u kojem se pet godina krio najtraženiji terorista na svijetu.

Abotabad se opisuje kao omiljeno mjesto izletnika iz Islamabada, ali i turista.

Turistički radnici navode da to što je bin Laden ubijen u tom gradu ne može da umanji broj turista, jer život u Abotabadu zbog toga jedva da je poremećen. Ljudi su nastavili da žive i rade, kao da se ništa nije desilo, pa protekli događaji mogu samo da utiču pozitivno na razvoj turizma.

“Vjerujem da turizam neće trpjeti. Naprotiv. Sve je više onih koji dolaze u Abotabad, u želji da vide mjesto gdje je bin Laden ubijen”, rekao je za AFP Azam Kan, pokrajinski sekretar za turizam i kulturu.

“Abotabad je normalan, miran grad, i danas je sve kao što je bilo prije”.

Mještani su uvjereni da je upravo to što su u Abotabad stalno dolazili i iz njega odlazili turisti i migranti, ono što je omogućilo bin Ladenu da se tako dugo krije u tom gradu.

“Tranzitna priroda grada i činjenica da mnogo njih ovdje dolazi kako bi izbjegli ljetnje vrućine i na nekoliko mjeseci, vjerovatno su bile razgog što ga je vođa Al Kaide izabrao za skrovište”, kazao je jedan zaposleni u nacionalnoj bezbjednosti Pakistana.

Vojska je u gradu prisutna od 1850, tu je i vojna akademija, te četiri vojna centra.

“To nije običan grad. Osama je mogao da se krije ovdje, jer je ovo jedno od najsigurnijih mjesta”.

Bonus video: