Inaugurisan novi predsjednik Haitija Slatki Miki

Polaganju zakletve pred teško oštećenom zgradom parlamenta prisustvovali su bivši predsjednik SAD, a sada specijalni izaslanik UN za Haiti, Bil Klinton, kao i šef misije UN, prisutne u zemlji od 2004, Edmond Mjule.
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.05.2011. 16:12h

Pop pjevač Mišel Marteli inaugurisan je danas u Port-o-Prensu za novog predsjednika Haitija, najsiromašnije države na zapadnoj hemisferi.Marteli (50), poznat po nadimku "Slatki Miki", izabran je u drugom krugu predsjedničkih izbora održanom 20. marta i on će na metu šefadržave zamijeniti Renea Prevala koji je vladao od maja 2006. To je bio njegov drugi mandat. dok je prvi trajao od 1996. do 2001. godine.Novi predsjednik se obavezao da će ubrzati obnovu zemlje poslije razornog zemljotresa koji je u januaru 2010. godine pogodio Haiti, unaprijediti siromašne seoske sredine i izgraditi modernu vojsku.Polaganju zakletve pred teško oštećenom zgradom parlamenta prisustvovali su bivši predsjednik SAD, a sada specijalni izaslanik UN za Haiti, Bil Klinton, kao i šef misije UN, prisutne u zemlji od 2004, Edmond Mjule.

Novi predsjednik se obavezao da će ubrzati obnovu zemlje poslije razornog zemljotresa koji je u januaru 2010. godine pogodio Haiti

Bonus video: