"FOKE" UGROŽENE

Bin Ladenove bilješke otkrivaju morbidne planove za masovni zločin

Upad helikopterom u kompleks lidera Al Kaide je izazvao ogromnu pažnju svjetskih medija.
0 komentar(a)
Ažurirano: 12.05.2011. 20:15h

Sjedinjene Države će pojačati obezbjeđenje elitne vojne jedinice koja je ubila Osamu Bin Ladena, izjavio je američki ministar odbrane Robert Gejts.

Gejts je, kako je prenio BBC, otkrio da su pripadnici tima „Foke“ (SEALs) američke moranirice izrazili zabrinutost za ličnu i bezbjednost njihovih porodica.

Upad helikopterom u kompleks lidera Al Kaide je izazvao ogromnu pažnju svjetskih medija.

Al Kaida je poručila da će osvetiti svog lidera.

Gejts je obraćanju američkim marincima u kampu Ležun u Sjevernoj Karolini, rekao da se sastao sa „Fokama“ prošle nedjelje i da su oni pokrenuli pitanje bezbjednosti, „posebno njihovih porodica“.

„Gledamo koje se mjere mogu preduzeti da bismo pojačali bezbjednost,“ rekao je.

Gejts je rekao da su se prijetnje protiv američkih snaga povećale nakon Bin Ladenove smrti. Otkrio je da su detalji o napadu procurjeli uprkos trudu zvaničnika da ih drže u tajnosti. Novinari su pohrlili u Virdžiniju, gdje je baza „Foka“, u potrazi za više detalja o toj jedinici a njeni penzionisani pripadnici često gostuju u medijima. SEAL je akronim od sea, air i land (more, vazduh i zemlja).

Krvoproliće da promijeni politiku SAD-a

Mediji su objavili da je Bin Laden kalkulisao koliko je još američkih žrtava neophodno da bi se Sjedinjene Države primorale na povlačenje sa Bliskog istoka.

Bilješke nađene u njegovom skrovištu pokazuju da je lider Al Kide bio ubijeđen da će samo masovno krvopriliće poput onog od 11. septembra 2001. imati potrebni faktor šoka da izdejstvuje promjenu politike SAD širom regiona.

On je svojim pristalicama rekao da mali napadi neće imati željeni efekat.

Bin Laden je svojim pristalicama rekao da mali napadi neće imati željeni efekat.

Otkriće o Bin Ladenovom morbidnom naglasku na još jednom masovnom zločine potiče od velike količine njegovih bilješki otkrivenih u njegovom skrovištu u Pakistanu koje su pripadnici „Foka“ donijeli i SAD nakon što su ga ubili. Materijal, koji se po veličini upoređuju sa bibliotekom manjeg koledža, uključuje pet računara i oko stotinu fleš memorija. Tu se takođe nalazi i Bin Ladenov dnevnik napisan rukom.

Američki obavještajni zvaničnici koji „češljaju“ podatke rekli su agenciji Asošiejtid pres da te informacije naglašavaju koliko je Bin Laden i dalje bio aktivan uprkos tome što je Al Kaida kao pokret bila u defanzivi, naveo je britanski „Gardijan“. Iako ne izgleda da je mogao direktno koordinirati određene napade iz njegovog skrovišta u Abotrabadu, imao je uticaja na svaku veliku zavjeru Al Kaide, uključujući one u Evropi prošle godine, rekli su zvaničnici, koji su insistirali na anonimnosti.

Takođe je bio u kontaktu sa mnogim od najopasnijih ogranaka Al Kaide širom svijeta za koje su neki smatrali da djeluju nezavisno, poput ogranka u Jemenu koji je postao vodeći centar aktivnosti Al Kaide.

Bin Laden je predviđao da napadi budu izvedeni na značajnije datume, poput američkog Dana nezavisnosti 4. jula i desetu godišnjicu napada 11. septembra 2001. god

Bin Laden je predviđao da napadi budu izvedeni na značajnije datume, poput američkog Dana nezavisnosti 4. jula i desetu godišnjicu napada 11. septembra 2001. godine.

Jedna od njegovih poruka pristalicama bila je da prestanu da se usredsređuju na velike gradove, posebno na Njujork, i da kao potencijalne mete razmotre Los Anđeles i druge manje gradove. To bi, kako je rekao, olakšalo postizanje efekta kojem je težio – veći broj američkih žrtava u isto vrijeme.

Takođe ih je pozvao da se ne fokusiraju samo na avione već i na vozove. AP navodi da je lider Al Kaide takođe planirao da izazove političko nezadovoljstvo u Vašingtonu i da zavadi političare.

To je on. Nema ga više. On je istorija.

Dok je američki predsjednik Barak Obama naredio da se slike Bin Ladenovog tijela ne objavjuju, CIA je odobrila članovima komiteta za obavještajne poslove i komiteta za oružane snage oba doma Kongresa da ih vide u njenom sjedištu u Vidržiniji.

„Jedan hitac je prošao kroz uho i izašao kroz oko ili ušao kroz oko a izašao kroz uho i eksplodirao, tako da je dio mozga visio iz očne duplje,“ rekao je Inhof za CNN.

Republikanski senator iz Oklahome Džejms Inhof, rekao je da je u srijedu skoro sat gledao petnaestak fotografija napravljenih u kompleksu u Pakistanu kada je Bin Laden ubijen i na brodu američke mornarice, odakle je njegovo tijelo spušteno u more.

„Jedan hitac je prošao kroz uho i izašao kroz oko ili ušao kroz oko a izašao kroz uho i eksplodirao, tako da je dio mozga visio iz očne duplje,“ rekao je Inhof za CNN.

Kazao je da nema sumnje da se radi o Bin Ladenu i dodao: „Apsolutno nema priče o tome...To je on. Nema ga više. On je istorija.“