Borba za povratak bin Ladenove pete supruge u Jemen

Mi se snažno držimo islamske prakse porodične časti koja svim muslimanima nalaže da paze i zaštite ženu koja ostane bez muža, kao Amal.
68 pregleda 0 komentar(a)
Amal al Sadah, Foto: Web
Amal al Sadah, Foto: Web
Ažurirano: 12.05.2011. 06:56h

Britanski „Gardijan“ je objavio priču jednog od najbližih saradnika Osame Bin Ladena od koga je ovaj tražio da mu izabere petu ženu.

Bio je početak septembra 1999. kada je jemenski šeik Rašad Mohamed Said Ismail, sveštenik i jedan od istaknutih članova Al Kaide u Kabulu, primio jedan od najznačajnijih poziva u svom životu. Osama bin Laden je odlučio da se oženi po peti put i dao je Rašadu, jednom od najbližih saradnika, zadatak da mu pronađe pravu ženu.

Pomoćnik je pažljivo slušao dok mu je Bin Laden opisivao željenu suprugu: "Mora da bude pobožna, poslušna, mlada (po mogućnosti od 16-18 godina), da ima dobru narav, da je iz pristojne porodice, ali da je prije svega strpljiva. Moraće da izdrži moje vanredne okolnosti.“

Srećom, poznavao je jednu baš takvu djevojku: Amal Ahmed al-Sadah, 17-godišnju kćerku jednog državnog službenika i svoju bivšu studentkinju koja je, prema Rašadovim riječima bila, "savšena“ za lidera Al Kaide, tada 44-godišnjaka.

Sada, samo deset godina kasnije, šeik Rašad, koji za sebe kaže da je odana pristalica Al Kaide u Jemenu, se bori da se Amal i njena kćerka, koje trenutno pakistanske vlasti drže u pritvoru, vrate kući nakon Bin Ladenove smrti.

"Mi se snažno držimo islamske prakse porodične časti koja svim muslimanima nalaže da paze i zaštite ženu koja ostane bez muža, kao Amal. Sav jemenski narod želi da se ona vrati kući.“

Drugi strahuju da, ukoliko bude došla u Jemen, da bi je predsjednik Ali Abdulah Saleh izručio Amerikancima.

Prema Rašadovim riječima, svaki pokušaj Amerike da naudi Amal ili bilo kome iz Bin Ladenove porodice „izazvaće eksploziju između Zapada i islamskog svijeta“.

"Žene nisu ratnici. Amerika zna da Bin Laden nikada nije koristio žene u svojim akcijama.“

Rašad je 2000. prvo otišao kod Amal i objasnio joj ko je Bin Laden, kako izgleda i kako se seli sa jednog na drugo mjesto jer ga progone Amerikanci. Nakon što je ona "poslušno prihvatila“ Bin Ladenovu ponudu, njenoj porodici je poslato 5.000 dolara, što je bio znak za početak predsvadbenog slavlja koje je bilo priprema za odlazak djevojke u Avganistan.

Amal je u pratnji brata i Rašada prvo otišla u Pakistan, a onda je po nju Bin Laden poslao svoje saradnike koji su je doveli u Kandahar gdje je održano vjenčanje po jemenskim običajima.

Danas, Rašad vjeruje da je sudbina porodice bin Ladena, naročito njegovih žena, za Al Kaidu jednako važna, ako ne i važnija, od smrti njihovog vođe.

"Jemensko krilo Al Kaide je sa radošću primilo vijest o Bin Ladenovoj smrti jer smo znali da je njegov cilj bio da umre kao mučenik u rukama Amerikanaca. Međutim, pitanje njegove porodice je pitanje ženske časti, nešto što mi smatramo nedodirljivim.“

Upitan o veličini organizacije u Jemenu i njenim uporištima, Rašad je odgovorio: "Al Kaida je složena mreža koja nema kraja ni početka. To nije organitacija kojoj su potrebne prijave i baza podataka. Oni koji žele da se pridruže Al Kaidi dobijaju standardne vjerske lekcije i osnovnu vojnu obuku i poslije toga se smatraju članovima.“

Bonus video: