Misisipi poplavio centralni dio SAD-a

Sada nova opasnost centralnom dijelu zemlje prijeti od Misisipija, koji je kod Memfisa, u državi Tenesi, gdje obično ima širinu oko 800 metara, sada nabujao do skoro pet kilometara.
0 komentar(a)
Poplava Misisipi, Foto: Beta/AP
Poplava Misisipi, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 10.05.2011. 10:36h

Centralni dio Sjedinjenih Američkih Država pogodile su najveće poplave u poslednjih više od 70 godina, pošto se širina rijeke Misisipi uvećala do šest puta, a voda poplavila kuće, njive i puteve.

U međuvremenu, meteorolozi su saopštili da je april bio istorijski mjesec kada je riječ o nepovoljnim vremenskim uslovima koji su donijeli obilne padavine, olujne vjetrove, suše i požare.

Prošlog mjeseca rekordan broj tornada - 875 odnio je najmanje 309 života, u šest saveznih država - Ilinoisu, Indijani, Ohaju, Kentakiju, Pensilvaniji i Zapadnoj Virdžiniji palo je najviše kiše tokom jednog mjeseca od 1895. godine, a u požarima je izgorjela najveća površina zemljišta od 2000. godine.

Sada nova opasnost centralnom dijelu zemlje preti od Misisipija, koji je kod Memfisa, u državi Tenesi, gdje obično ima širinu oko 800 metara, sada nabujao do skoro pet kilometara, javio je AFP.

Kuće u blizini obale su pod vodom, dok veći dio Memfisa od ozbiljnih poplava zasad štite nasipi i prirodne brane, koje kontroliše oko 150 vojnih inženjera.

Stručnjak američke Nacionalne meteorološke službe Tom Bredšo rekao je da se cijelim tokom Misisipija na potezu od Memfisa do Luizijane na jugu očekuju "prilično velike poplave" i da je reč o najvećim poplavama u dolini ove rijeke od 1937. godine. Misisipi je najduža rijeka u SAD i proteže se od države Minesota na sjeveru SAD do Meksičkog zaliva u koji se uliva.

Bonus video: