SAD žele da saslušaju udovice Osame bin Ladena

Vlada Pakistana je danas potvrdila da je zadržala bin Ladenovu rodbinu i rekla da nijedna zemlja nije zatražila njihovu ekstradiciju.
0 komentar(a)
Osama bin Laden, Foto: Beta
Osama bin Laden, Foto: Beta
Ažurirano: 08.05.2011. 16:01h

SAD su saopštile da žele da "razgovaraju" sa tri udovice Osame bin Ladena koje su pakistanske vlasti zadržale, zajedno sa osmoro djece vođe Al Kaide, ubijenog prije nedjelju dana u operaciji američkih komandosa.

Savjetnik za bezbjednost SAD Tom Donilon je danas rekao za državni radio u Vašingtonu da bi se od udovica moglo saznati da li su vlasti Pakistana pomagale bin Ladenu da se skriva.

Vlada Pakistana je danas potvrdila da je zadržala bin Ladenovu rodbinu i rekla da nijedna zemlja nije zatražila njihovu ekstradiciju.

Pakistanske vlasti koje su, kako navodi agencija AP, u neprilici zbog operacije SAD na njihovom tlu, ne dozvoljavaju američkoj obavještajnoj službi CIA pristup članovima bin Ladenove porodice, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Pakistanski zvaničnici koji neće da kažu gdje su supruge i djeca bin Ladena, rekli su da će oni biti vraćeni u zemlje porijekla.

Pakistanska vojska je saopštila da nije znala da se bin Laden godinama skrivao u Abotabadu, gradu u kojem su ga našle i ubile američke snage.

Dok je bin Laden bio u bjekstvu, uz njega su bili članovi njegove porodice. Jedan od sinova, Halid, ubijen je u napadu. Abdulfatah, najmlađa supruga, pogođena je u nogu i potom odvedena u vojnu bolnicu, dok je jedna od ćerki gledala kako joj ubijaju oca, rekao je zvaničnik pakistanske vojske.

Bonus video: