ZAVAHIRI NIJE TAJ?

Bin Laden još nema nasljednika na čelu Al Kaide

"Postoje jake indicije da (Zavahiri) nije popularan u nekim krugovima te grupe, te smatram da je pitanje nasljednika Osame bin Ladena otvoreno", rekao je zvaničnik.
0 komentar(a)
Osama Bin Laden, Foto: Beta/AP
Osama Bin Laden, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 07.05.2011. 20:03h

I dalje je otvoreno pitanje nasljednika Osame bin Ladena na čelu Al-Kaide, ocijenio je danas jedan visoki američki zvaničnik, rekavši da je "broj dva" Al-Kaide, Ajmanal-Zavahiri, sporna ličnost.Tokom operacije u kojoj je šef Al Kaide likvidiran, američke specijalne snage su našle veliku količinu dokumenata koja obavještajne službe analiziraju.Postso je Zavahiri "jasno pretpostavljeni nasljednik" bin Ladena koga su u ponedjeljak američki komandosi ubili u Pakistanu, zanimljivo je da Al-Kaida još nije objavila ime svog novog lidera, rekao je zvaničnik zadužen za obavještajne službe koji ne želi da mu se objavi ime."Postoje jake indicije da (Zavahiri) nije popularan u nekim krugovima te grupe, te smatram da je pitanje nasljednika Osame bin Ladena otvoreno", rekao je zvaničnik.Izvor kaže da su članovi mreže smatrali da Zavahiri nema harizme i optuživali ga da se isuviše miješa u detalje, vidi se iz nađenih dokumenata.Broj dva Al-Kaide koji se krije još od napada na SAD 11. septembra 2001. godine, snimio je mnoge video-izjave kojima poziva na sveti rat, a poslednji put je viđen u javnosti oktobra 2001, na istoku Avganistana.

Bin Laden bio lider do krajaNa osnovu nađenih dokumenata isti visoki zvanicčik obavještajne službe je danas izjavio da je bin Laden do posljednjeg časa bio "aktivan lider Al Kaide" i davao uputstva iz kuće u Abotabadu, u Pakistanu, gdje su ga našli američki komandosi.Vjerovalo se da je bin Laden prenio komandu na nekog drugog prije nekoliko godina, kada je pobjegao iz Avganistana.Iz dokumenata nađenih u bin Ladenovoj kući u Pakistanu, SAD su otkrile da je Al Kaida planirala napade na vozove u SAD na 10. godišnjicu napada od 11. septembra 2001. na Njujork i Vašington, saopštilo je u četvrtak Ministarstvo za unutrašnju bezbjednost.

Preporučujemo za Vas