Sirijska vojska sa tenkovima i oklopnim vozilima ušla u Banias

Oko 150 žena Banijasa okupilo se na putu koji povezuje taj grad s Latakijom kako bi zahtjevali oslobađanje uhapšenih u Markabu
0 komentar(a)
Sirija, Foto: Beta/AP
Sirija, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 07.05.2011. 18:16h

Sirijske vojne snage sa tenkovima i oklopnim vozilima ušle su danas u grad Banias, na obali Mediterana, zauzevši ključne pozicije i presjekavši telefonske linije, prenosiAP.Banias je posljednjih nekoliko dana glavno uporište antivladinih pobunjenika u sukobima sa sirijskom vojskom. Taj mediteranski grad je i strateški važno mjesto jer se sjedište naftne industrije Sirije.Situacija u tom gradu dodatno je zaoštrena pošto su vladine snage juče u protestima širom zemlje ubile 30-ak ljudi. Banijas je već 11 dana pod opsadom i procijenjuje se da je u sukobima poginulo najmanje 50 ljudi.

Ubijene 3 žene koje su protestovale

Tri žene, koje su protestovale danas na ulazu u grad Banijas, na sjeverozapadu Sirije, zahtjevajući oslobađanje zatvorenika, poginule su kada su na njih pucali pripadnici snaga bezbjednosti, izjavio je jedan aktivista za ljudska prava.

"Oko 150 žena Banijasa okupilo se na putu koji povezuje taj grad s Latakijom kako bi zahtjevali oslobađanje uhapšenih u Markabu. Snage bezbjednosti naredile su demonstrantima da se povuku, a zatim su pucali na njih. Tri žene su ubijene, a još pet ih je ranjeno", rekao je taj izvor.

Jedan vojni izvor rekao je da su jednice vojske i snaga bezbjednosti danas nastavile borbu protiv članova terorističkih grupa u Banijasu i u okolini Dere, kako bi "ponovo uspostavili bezbjednost i stabilnost".

Bonus video: