Građani Sirije živim zidom pred tenkove

Sirijska vojska upala je s tenkovima u priobalni grad Banias, jedan od centara antirežimskih protesta, čiji su stanovnici formirali živi zid kako bi spriječili ovu vojnu operaciju.
0 komentar(a)
Protesti u Siriji, Foto: English.news.cn
Protesti u Siriji, Foto: English.news.cn
Ažurirano: 07.05.2011. 08:18h

U Baniasu je obustavljeno snabdijevanje električnom energijom i prekinute su skoro sve linije komunikacije kada su tenkovi ušli u grad i krenuli ka njegovom južnom sektoru, javio je AFP. Rojters navodi da su tenkovi iz tri pravca upali u gradske četvrti čije su većinsko stanovništvo suniti, kao i da gradom odjekuje glasna pucnjava.

Predsjednik Bašar al-Asad pripada manjinskim alavitima, šiitskoj sekti čiji pripadnici zauzimaju najistaknutije položaje u vojsci i snagama bezbjednosti. Tenkovi su opkolili i obližnji grad Baida, dok obalom patrolira vojni brod.

Nova akcija sirijske vojske uslijedila je dva dana pošto se 40 vojnih vozila povuklo iz južnog grada Dare, koji je bio okupiran od 25. aprila, i dan pošto je u nasilnom gušenju protesta širom zemlje ubijeno najmanje 26 osoba.

U međuvremenu, SAD su saopštile da će uslijediti "snažna međunarodna reakcija" i dodatne mjere ukoliko Damask ne okonča nasilje protiv demonstranata, a Bijela kuća je pozdravila odluku Evropske unije da uvede sankcije sirijskim zvaničnicima.

Prošle nedjelje, američki predsjednik Barak Obama uveo je finansijske sankcije za tri najviša sirijska zvaničnika, sirijsku obavještajnu službu i iransku Revolucionarnu gardu zbog nasilja nad demonstrantima u Siriji, a Brisel će sljedeće nedjelje zamrznuti imovinu 13 zvaničnika vlade u Damasku, izuzimajući predsjednika, i zabraniti im putovanja u EU.

Prema podacima grupa za zaštitu ljudskih prava, u protestima u Siriji koji traju od sredine marta ubijeno je više od 600 ljudi, a oko 8.000 je uhapšeno ili nestalo.

Bonus video: