Fotografiju mrtvog Bin Ladena želi da vidi 56 odsto Amerikanaca

Američki zvaničnici tvrde da je napad na Bin Ladenovo skrovište u Pakistanu legalno i po američkom, i po međunarodnom pravu.
0 komentar(a)
Osama bin Laden, Foto: Beta
Osama bin Laden, Foto: Beta
Ažurirano: 06.05.2011. 10:51h

Milioni ljudi u svijetu žele da vide fotografiju ubijenog Bin Ladena. Iz radoznalosti, gladi za senzacijama, kao dokaz, ili iz osvete.

Odluku svog predsjednika Obame da se ove fotografije ne objave jer predstavljaju "rizik po nacionalnu bezbjednost”, donijetu u saglasnosti sa državnom sekretarkom Klintonovom i ministrom odbrane Gejtsom, ne odobrava, prema rezultatima ankete CNN, ni 56 odsto američkih građana.

Obamina odluka je izazvala žestoku polemiku u američkoj javnosti.

Sa ovakvim stavom slažu se i neke ugledne ličnosti iz Američkog javnog i političkog života, među kojima prednjači republikanska kandidatkinja za podpredsjednika na prethodnim izborima Sara Pejlin, koja Obamu kritikuje za “kukavičluk i oklijevanje”.

Ekspert UN traži još činjenica o napadu SAD na Bin Ladena

Nezavisni istražitelj Ujedinjenih nacija (UN) Kristof Hejns zatražio je danas od SAD više podataka o napadu na skrovište Osame Bin Ladena u Pakistanu kako bi stručnjacimogli da procijene legalnost te akcije u kojoj je ubijen vođa Al Kaide.Profesor prava iz Južne Afrike je saopštio da bi Vašington trebalo "da otkije sporedne činjenice kako bi se omogućila procjena po osnovu međunarodnih pravnih standarda o ljudskim pravima".Prema Hejnsovim riječima, "naročito bi bilo važno znati da li je plan misije dopuštao mogućnost da se Bin Laden zarobi".Saopštenje Kristofa Hejnsa slično je pozivima koje Vašingtonu ovih dana upućuju drugi zvaničnici UN, organizacije za ljudska prava i Međunarodni komitet Crvenog krsta.Američki zvaničnici tvrde da je napad na Bin Ladenovo skrovište u Pakistanu legalno i po američkom, i po međunarodnom pravu.

Bonus video: