Gadafijeva medicinska sestra prodaje NATO-u podatke o skrovištu libijskog vođe

38-godišnja Galina Kolonitska je iz Libije evakuirana u fevruaru zbog sukoba između pobunjenika i Gadafija koji su se ubrzo pretvorili u građanski rat u koji se umiješao i NATO.
0 komentar(a)
Gadafi, Foto: Time
Gadafi, Foto: Time
Ažurirano: 06.05.2011. 09:36h

Ukrajinska medicinska sestra, koja je u američkim diplomatskim depešama opisana kao "pohotna plavuša" vjerna libijskom vođi Moameru Gadafiju, zatražila je politički azil u Norveškoj. 38-godišnja Galina Kolonitska je iz Libije evakuisana u februaru zbog sukoba između pobunjenika i Gadafija koji su se ubrzo pretvorili u građanski rat u koji se umiješao i NATO.

Medicinska sestra se zajedno sa još 185 drugih ukrajinskih državljana libijskim avionom vratila u Kijev.

Prodaje informacije o Gadafijevom skrovištu BBC piše kako se Kolonitska u martu preselila u Oslo kako bi pobjegla od medija.

Američke diplomatske depeše, koje su preko Vikiliksa, procurile u javnost otkrile su da je Gadafi imao povjerenja u ukrajinsku medicinsku sestru. Ukrajinski ministar spoljašnjih poslova izjavio je da provjeravaju navode da je Kolonitska zatražila politički azil.

Izvor iz ukrajinske obavještajne službe je kazao kako medicinska sestra "prodaje" podatke o Gadafijevom skrovištu.

"Norveška je članica NATO-a. Možda su se dogovorili da Kolonitskoj dopuste ulazak zato što je dugo vremena živjela u Gadafijevoj kući te bi im mogla reći gdje se libijski vođa skriva", kazao je ukrajinskim novinama Segodja.

Kćerka medicinske sestre je potvrdila da je Kolonitska u Norveškoj, ali nije željela dati detaljnije informacije.

Bonus video: