Novi vođa Al-Kaide Zavahiri odveo Amerikance do Bin Ladena

Nakon povratka iz Irana prošle jeseni jednog od vođa mreže, Egipćanina Saifa al-Adla, Egipćani iz Al-Kaide su napravili plan da se na diskretan način likividira Bin Laden.
0 komentar(a)
Ažurirano: 05.05.2011. 09:52h

Pozivajući se na "izvor povezan sa pitanjem terorizma", saudijski list dodaje da je kurir koji je omogućio američkim obavještajnim službama da uđu u trag Bin Ladenu, u stvari radio za Zavahirija.

Taj kurir je, kako piše list, Pakistanac, ne Kuvajćanin, a njegov identitet su otkrili zatvorenici iz američke baze na Kubi, Gvantanamo.

On je odveo Amerikance sve do kuće Bin Ladena, a ponašao se kao da nije svjestan da je praćen.

"Egipćani iz Al-Kaide, koji praktično rukovode tom mrežom, od Bin Ladenove bolesti 2004. pokušavali su da preuzmu kontrolu nad Al-Kaidom", piše saudijski dnevnik i dodaje da su upravo oni ubijedili Bin Ladena da napusti sjeverozapadni dio Pakistana, uporište talibana, i da se sakrije u Abotabadu, lako pristupačnom gradu u kojem su ga američki komandosi u nedjelju ubili.

Nakon povratka iz Irana prošle jeseni jednog od vođa mreže, Egipćanina Saifa al-Adla, Egipćani iz Al-Kaide su, prema pisanju lista, napravili plan da se na diskretan način likividira Bin Laden.

Nakon smrti Bin Ladena, Zavahiri (59), "mozak" i glavni portparol Al-Kaide, postaje vođa te organizacije i najtraženiji bjegunac na svijetu, podsjeća agencija Frans pres.

On je bio vođa egipatske grupe Islamski džihad, a Al-Kaidi se priključio 1998. godine.

Bonus video: