Hamas i Fatah proglasili sporazum o pomirenju

Palestinci smatraju pomirenje ključnim za svoj cilj osnivanja nezavisne države na teritorijama koje je Izrael osvojio u šestodnevnom ratu 1967. godine.
0 komentar(a)
Palestina, sporazum, 4. maj, Foto: Reuters
Palestina, sporazum, 4. maj, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.05.2011. 14:27h

Glavne palestinske frakcije, ljuti rivali, Fatah i Hamas, proglasili su danas u Kairu istorijski sporazum o okončanju četvorogodišnje podjele i međusobnog neprijateljstva koje je povremeno prerastalo u krvave sukobe.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas, vođa Fataha, i Kaled Mašal, lider politbiroa Hamasa, prisustvovali su ceremoniji u egipatskom obavještajnom štabu povodom zvaničnog proglašenja sporazuma kome je posredovalo novo rukovodstvo Egipta, a Izrael ga unaprijed odbacio.

Dokument poziva na osnivanje prelazne vlade jedinstva, koja će vladati Zapadnom obalom i pojasom Gaze i pripremiti opšte izbore u roku od godine, prenijele su svjetske agencije, istakavši da dokument ne pominje mirovne pregovore s Izraelom.

Ceremonija je odložena nakratko zbog neslaganja oko protokola i prije nego što je počela i bilo je nedoumica da li će Mašal sedjeti na podijumu s Abasom ili sa palestinskim delegatima u sali.

Palestinci smatraju pomirenje ključnim za svoj cilj osnivanja nezavisne države na teritorijama koje je Izrael osvojio u šestodnevnom ratu 1967. godine.

Predstavnici svih 13 palestinskih frakcija, kao i nezavisne političke ličnosti, potpisale su ranije danas taj sporazum, kojim se završavaju „četiri crne stranice“ koje škode palestinskim nacionlanim interesima, kako je rekao Abas, zapravo podjela između Zapadne obale, gdje je dominirao umjereniji Fatah i pojas Gaze koju je kontrolisao islamistički Hamas.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu je osudio unapred najavljeni sporazum i juče pozvao Abasa da od njega odustane i izabere mir s Izraelom umjesto Hamasom, označivši tu organizaciju neprijateljem mira, jer je odgovorna za mnoge smrtonosne napade na izraelske ciljeve.

Abas je odbacio protivljenje Izraela pomirenju, naglasivši da se radi o unutrašnjoj palestinskoj stvari, prenio je Tanjug.

"Oni su naša braća i porodica. Mi se možemo razlikovati i često se razlikujemo, ali još postižemo nivo minimuma razumijevanja“, rekao je Abas, označivši da „ucjenjivanje i okupacija palestinske zemlje“ nije više prihvatljivo.

Mašal se takođe obratio okupljenima obećavši da je njegova organizacija spremna da učini sve da „pretvori tekst pakta u činjenice na terenu".

"Naša borba je sa izraelskim neprijateljem, a ne sa palestinskim frakcijama“ rekao je on.

Abas i Mašal, koji žive u izganstvu u Siriji, nisu se sreli od potiskivanja snaga lojalnih Fatahu iz Gaze sredinom 2007. godine, nakon šokantne izborne pobjede Hamasa godinu ranije.

Stanovnici Gaze pozdravili su sporazum s nadom i oprezom, a Hamas im je prvi put dozvolio da mašu žutim zastavama zajedno s zelenim Hamasovim.

Bonus video: