Zašto je Osama Bin Laden tako brzo bačen u more?

Nakon više godina provedenih u potrazi za najtraženijim čovjekom na svijetu, zašto se SAD odlučio da u roku od 24h sahrani tijelo Bin Ladena, pita se američki novinar Glen Levi.
195 pregleda 0 komentar(a)
Bin Laden, Foto: Abreakingnews.com
Bin Laden, Foto: Abreakingnews.com
Ažurirano: 03.05.2011. 11:28h

Razlog je, zapravo, povezan sa islamskom tradicijom. Naime, po njihovom običaju, tijelo mora biti sahranjeno u roku od 24h od trenutka smrti, kako je i objasnio jedan od američkih zvaničnika na press- konferenciji, održanoj povodom rasprave o pitanjima nacionalne sigurnosti.

"Uvjeravamo vas da je sve urađeno u skladu sa islamskim zakonima i običajima“ , potvrdio je zvaničnik. „Ovo je nešto što smo veoma ozbiljno shvatili. Stoga, tako smo ga i tretirali.“

Ali, glavno pitanje je - zašto u more? Odgovor zvaničnika je da nema zemlje koja će drage volje prihvatiti da se na njenoj teritoriji sahrani natraženiji terorista na svijetu. Stoga, donesena je odluka da se baci u more. Sumnja se da su SAD ovo uradili namjerno, ne bi li izbjegli da grob postane mjesto okupljanja Osaminih sljedbenika.

Takođe, u javnost je procurila glasina da je Saudijskoj Arabiji ponuđeno da Bin Laden bude tamo sahranjen, jer je upravo tu i rođen, ali da je zahtjev navodno odbijen.

Vjeruje se da bi DNK test bio urađen i ranije samo da bi se spriječile moguće sumnje javnosti da se ne radi o tijelu Bin Ladena, pa samim tim bude svojevrstan dokaz toj tezi. I zaista, novinar Tajmsa, M. Šerer dobio je potvrdu od Bijele kuće da se DNK poklapa sa tijelom ubijenog terorističkog vođe.

Informacija o tačnoj lokaciji gdje je bačeno tijelo nije objavljena.

Bonus video: