Obama i saradnici u Bijeloj kući pratili prenos ubistva Bin Ladena

Za šlem jednog od specijalaca, pripadnika jedinice “foke”, bila je pričvršćena kamera koja je prenosila tok akcije ka Vašingtonu.
56 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 03.05.2011. 09:31h

Predsjednik SAD Barak Obama i njegovi najbliži saradnici su u Bijeloj kući uživo pratili ubistvo Osame bin Ladena, najtraženijeg svjetskog teroriste, koji je poginuo u nedelju ujutru u pakistanskom gradu Abotabadu, u borbi sa američkim specijalcima.

Za šlem jednog od specijalaca, pripadnika jedinice “foke”, bila je pričvršćena kamera koja je prenosila tok akcije ka Vašingtonu.

Bijela kuća je objavila fotografiju na kojoj se vide američki predsjednik i njegov tim za nacionalnu bezbjednost kako u noći između subote i nedjelje gledaju prenos iz Abotabada.

Prema informacijama američkih medija, Obama i njegovi ministri su pratili cijeli tok napada na vođu Al-kaide.

Prema informacijama američkih medija, Obama i njegovi ministri su pratili cijeli tok napada na vođu Al-kaide.

Njujork tajms navodi da je veći dio vremena proveden u tišini.

Predsjednik Obama je bio skamenjenog lica, rekao je jedan od njegovih pomoćnika, dok je potpredsjednik Bajden vrtio svoju brojanicu.

Amerikance do Osame bin Ladena doveo najodaniji kurir

Amerikance je do vođe Al Kaide Osame bin Ladena nehotice doveo njegov najpovjerljiviji kurir, poznat kao Abu Ahmed al Kuvajti, naveli su danas neimenovani američki zvaničnici.

Pakistanac rođen u Kuvajtu, čije je pravo ime Šeik Abu Ahmed, 2010. godine je odgovorio na jedan telefonski poziv, čime je završena dugogodišnja potraga za njim, tajnovitom ličnošću za američke obavještajne službe identifikovanom tek poslije više godina.

Prve naznake o njegovom značaju dobijene su od zarobljenika američke Centralne obavještajne agencije (CIA) ubrzo poslije terorističkih napada na Njujork i Vašington 11. septembra 2001. godine.

Ahmed i njegov brat ubijeni su kada i Bin Laden, u akciji američkih specijalaca u noći između nedelje i ponedjeljka u Pakistanu.

Džeronimo je Bin Laden

Šiforvano ime za Bin Ladena je bilo "Džeronimo".

Iako su se pojavile spekulacije da je ekipa iz Bijele kuće uživo posmatrala ubistvo vođe Al-kaide preko kamere postavljene na šlemu jednog od specijalaca, Njujork tajms tvrdi da su Obama i savjetnici na velikom ekranu zapravo vidjeli šefa CIA Liona Penetu koji im je iz sjedišta Agencije prenosio šta se događa na terenu u Pakistanu.

Bin Laden pred smrt snimio poruku?

Američki obaveštajci vjeruju da je vođa Al-kaide neposredno pred smrt snimio propagandnu poruku koja bi se uskoro mogla pojaviti u javnosti.

Nejasno je da li se radi o audio ili video snimku, ali jedan neimenovani američki zvaničnik tvrdi da je materijal već ušao u "proceduru" za objavljivanje u medijskoj mreži Al-kaide.

Taj zvaničnik kaže da nema naznaka da je Bin Laden u trenutku snimanja poruke znao da su mu minuti odbrojani.

Galerija

Bonus video: