LJUDSKA PRAVA

Obama pozvao kralja Bahreina da poštuje ljudska prava

Američki predsjednik Barak Obama pozvao je kralja Bahreina Hamada ben Isu al Kalifu da poštuje univerzalna ljudska prava poslije smrtne presude demonstrantima u toj zalivskoj zemlji, saopštila je danas Bijela kuća.
0 komentar(a)
Barak Obama, Foto: Rojters
Barak Obama, Foto: Rojters
Ažurirano: 01.05.2011. 16:00h

SAD su u petak kritikovale bahreinske vlasti zbog brzine suđenja i donošenja smrtne presude šiitskim demonstrantima zbog pogibije dvojice policajaca tokom sukoba na antivladinim protestima.

Obama je u telefonskom razgovoru s bahreinskim kraljem izjavio da u "očima SAD, stabilnost Bahreina zavisi od poštovanja univerzalnih ljudskih prava bahreinskog naroda i procesa dubokih reformi koje će odgovarati željama cijelog naroda".

U Bahreinu, gdje se nalazi glavni štab Pete američke flote, antivladine demonstrancije traju od polovine februara. Međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava su osudile represiju prema demonstrantima, većinom šiitima, u zemlji čija vladajuća kraljevska porodica pripada sunitskoj manjini.

Obama je juče telefonom razgovarao i s predsjednikom Kazahstana Nursultanom Nazarbajevim kome je rekao da u toj zemlji treba ići dalje s demokratizacijom. Obojica su razgovarali i o "zajedničkim naporima u vezi s nuklearnom bezbjednošću".

Nazarbajev, koga optužuju za kršenje ljudskih prava u zemlji, na vlasti je od 1990. godine i prošlog mjeseca je ponovo izabran poslije kontroverznih predsjedničkih izbora. Obećao je demokratske reforme, među kojima davanje više ovlašćenja parlamentu.

Kazahstan je partner SAD i preko njegove teritorije, kao tranzit za Avganistan, prolaze američki vojnici i oprema.

Preporučujemo za Vas