Odloženo potpisivanje sporazuma o okončanju krize u Jemenu

Ceremonija potpisivanja sporazuma kojim je trebalo da se okonča politička kriza u Jemenu odložena je na neodređeno vrijeme, izjavio je danas jedan zvaničnik iz Persijskog zaliva.
0 komentar(a)
Ažurirano: 01.05.2011. 14:00h

Ovo bi kako navodi agencija AP moglo da bude najava da je propao sporazum za rješenje krize koja traje od kraja januara kada su počeli protesti protiv predsjednika Alija Abdulaha Saleha, koji je na vlasti 32 godine.

Predstavnik za medije Savjeta za saradnju zemalja Persijskog zaliva (SSZ) Ahmed Kalifa al Kabi rekao je da je ceremonija odložena zato što je jemenski predsjednik Ali Abdulah Saleh odbio da lično potpiše sporazum.

Saleh je generalnom sekretaru SSZ-a rekao sinoć u jemenskoj prestonici Sani da je zatražio da njegov visoki saradnik ide na ceremoniju potpisivanju u glavnom gradu Saudijske Arabije Rijadu koja je trebalo da se održi danas ili sjutra.

Demonstranti od kraja januara traže odlazak predsjednika Saleha, a u protestima je poginulo više od 145 ljudi.

Plan SSZ-a (Saudijska Arabija, Bahrein, Ujedinjeni Arapski Emirati, Kuvajt, Oman i Katar) predviđa da opozicija u Jemenu formira vladu pomirenja i da Saleh mjesec dana kasnije podnese ostavku u zamjenu za imunitet za sebe i svoje saradnike i članove porodice.

Predviđa se takođe da se održe predsjednički izbori 60 dana poslije ostavke Saleha, kao i izrada novog Ustava, o kome bi se građani izjasnili na referendumu.

Predstavnici mladih demonstranata u Jemenu najavili su jače proteste, a već danas je bilo demonstracija u nekoliko gradova u Jemenu a večeras se planiraju demonstracije u Sani. Oni su ranije rekli da odbijaju inicijativu zemalja Zaliva, posebno zato što garantuje imunitet predsjednika.

Bonus video: