PUKOVNIK PREŽIVIO

Zakazana sahrana Gadafijevog sina i troje unučadi

Državna televizija javila da su poginuli Gadafijev unuk Saif (2), unuke Kartag (3) i Mastura (4 mjeseca)
60 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 26.02.2019. 17:17h

Sahrana sina i troje unučadi libijskog lidera Moamera Gadafija, ubijenih u NATO bombardovanju Tripolija, biće održana sjutra, 2 maja, javila je libijska državna televizija.

Gadafijev sin Saif al-Arab (29), unuk Saif (2), sin Mohameda Gadafija, unuka Kartag (3), ćerka Hanibala Gadafija, i unuka Mastura (4 mjeseca), ćerka Aiše Gadafi, kao i prijatelji i susjedi "ubijeni su u agresiji krstaške koalicije na kuću Moamera Gadafija i biće sahranjeni sjutra poslije podnevne molitve na groblju Tripolija", navela je televizija.

Pogodili mirnog sina

Saif al-Arab, najpovučeniji i vjerovatno najneprimjetniji sin libijskog diktatora, prva je žrtva porodice Gadafi u ratu koji traje tri mjeseca.

Mediji poginulog Gadafijevog sina opisuju kao njemačkog studenta, koji nikada nije učestvovao u javnim protestima ni držao govore na televiziji, držeći se dalje od struktura političkog odlučivanja.

Saif al-Arab je još 1986. godine, kao četvorogodišnjak, ranjen kada je u napadu američkih borbenih aviona poginula Gadafijeva usvojena ćerka Hana.

Gadafi je i tada preživio bez povreda iako se, kao u današnjem slučaju, nalazio u gađanoj palati.

Musa Ibrahim: Ovo je zakon džungle

Libijski zvaničnici su ranije poveli novinare do kuće, koja je pogođena sa bar tri projektila, koji nijesu bili smrtonosni za libijskog vođu.

"Ono što ovdje imamo jeste zakon džungle" rekao je Musa Ibrahim, portparol libijske vlade na konferenciji za štampu, i dodao: "Mislimo da je sada svima jasno da ono što se dešava u Libiji nema veze sa zaštitom civila".

"Naš vođa je dobro, i dobrog je zdravlja, kao i njegova žena" saopštio je Ibrahim.

"Ovo je bio direktan atentat na lidera Libije, a to nije dozvoljeno međunarodnim pravom, niti bilo kojim moralnim kodeksom".

U isto vrijeme su se u Bengaziju slavile vijesti o napadu na Gadafija, pobunjenici su svirali iz kola i pucali u vazduh slaveći.

NATO poriče da su mete napada bili Gadafi ili njegova porodica, ali da su napadi bili usmjereni na iste vojne mete u Tripoliju, kao što je kuća koje je novinarima prikazana kao mjesto napada.

Komandant NATO operacija u Libiji, General Bušar, je rekao da je dio strategije da se gađaju komandni centri koji predstavljaju prijetnju po civile.

U isto vrijeme su se u Bengaziju slavile vijesti o napadu na Gadafija

"Svi NATO napadi su vojni po svojoj prirodi... Mi ne napadamo individue" rekao je Bušar.

"Svjesni smo nepotvrđenih medijskih izvještaja da su neki članovi Gadafijeve familije ubijeni" rekao je Bušar i dodao: "Žalimo za svakim izgubljenim životom".

Predsjednik Venecuele Hugo Čavez je napad nazvao atentatom.

"Nesumnjivo je da je data aredba da se ubije Gadafi. Nije bitno da li će neko drugi takođe stradati, ubiti Gadafija... ubistvo, ovo je ubistvo" rekao je Čavez.

Drugi "bliski susret" u 24 časa

Ovo je drugi napad na ciljeve blizu kojih se nalazio pukovnik Gadafi u 24 časa.

Jedan projektil je pogodio metu blizu televizijske stanice u subotu, kada je Gadafi prilikom obraćanja javnosti rekao da se nikada neće povući i ponudio pobunjenicima pregovore.

Pobunjenici naglašavaju da ne mogu da vjeruju Gadafijiu, a poslednjih dana su bili na meti žestokog granatiranja, saopštio je portparol pobunjenika.

Tripoli je blokirao i morske puteve kod Misrate, u pokušaju da odsječe pobunjenike od istočnog dijela Libije, gdje su glavna utvrđenja libijskih pobunjenika.

Rusija optužuje NATO

Rusija je optužila NATO za "nesrazmjernu" upotrebu sile u Libiji i izrazila sumnju da je libijski vođa Moamer Gadafi meta vazdušnih udara zapadne međunarodnekoalicije, saopštilo je danas rusko ministarstvo spoljnih poslova."Izjave članova koalicije prema kojima udari na Libiju nemaju za cilj likvidaciju Gadafija i članova njegove porodice izazivaju jake sumnje", navodi se u saopštenju ministarstva.U tekstu se dodaje da "nesrazmjerna upotreba sile" prevazilazi ovlašćenja iz rezolucije 1973 Savjeta bezbjednosti UN jer ona ni na koji način ne predviđa promjenu vlasti u Libiji, i dovodi do teških posljedica i smrti nedužnih ljudi.