Poginulo 500 ljudi, SAD razmatraju proširenje sankcija Siriji

Dvije stotine pripadnika vladajuće partije iz južne Sirije podnijelo je ostavke u srijedu nakon što je vlada poslala tenkove da razbiju otpor u Deri
0 komentar(a)
Sirija, Foto: Beta/AP
Sirija, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 28.04.2011. 19:00h

Sirijski predsjednik Bašar al Asad suočio se sa rijetkim neslaganjem unutar svoje partije Baat i nagovještajima neslaganja u vojsci zbog nasilnog gušenja protesta u kojima je, prema današnjim navodima boraca za ljudska prava, stradalo 500 ljudi, naveo je Rojters.

Dvije stotine pripadnika vladajuće partije iz južne Sirije podnijelo je ostavke u srijedu nakon što je vlada poslala tenkove da razbiju otpor u Deri, gradu na jugu zemlje, gdje je izbila pobuna protiv Asadove autoritarne vlasti koja traje već šest nedjelja.

Diplomate su navele da se takođe pojavljuju znaci neslaganja unutar vojske gdje suniti čine većinu trupa, ali su oficiri uglavnom iz redova alavita, Asadove sekte.

Partija Baat tvrdi da ima više od milion članova u Siriji, što ostavke koje su podnijete u srijedu čini prije simboličnim potezom nego stvarnim izazovom za Asadovu 11-godišnju vladavinu.

Međutim, ostavke koje su podnijela dva člana parlamenta iz Dere bi prije izbijanja prodemokratskih protesta bile nezamislive.

Jedan diplomata je rekao da su se makar jednom ovog mjeseca vojnici suprotstavili tajnoj policiji kako bi ih spriječili da pucaju na demonstrante, prenio je Rojters.

„Niko ne navodi da će Asad izgubiti kontrolu nad vojskom, ali kada jednom počnete da koristite armiju za ubijanje sopstvenog naroda, to je znak slabosti“, kazao je taj diplomata.

Sjedinjene Države su saopštile da razmatraju pooštravanje sankcija, a evropske vlade će o Siriji raspravljati danas.

Australijski šef diplomatije Kevin Rud je pozvao na uvođenje međunarodnih sankcija protiv Sirije zbog represije i kazao je da Ujedinjene nacije treba da pošalju specijalnog izaslanika da istraži ubistva.

Međutim, evropsku inicijativu da Savjet bezbjednosti UN osudi nasilje u Siriji blokirale su Rusija, Kina i Liban. Kina je juče navela da Damask treba da riješi probleme razgovorima, dok je Rusija kazala da sirijske vlasti treba da privedu pravdi one koji su odgovorni za ubistva.

Ova previranja bi mogla imati značajan odjek u regionu pošto je Sirija povezana sa svim zavađenim stranama u sukobima na Bliskom istoku.

Asad održava antiizraelsku alijansu sa šiitskim Iranom i obje zemlje podržavaju ekstremističke grupe Hezbolah i Hamas, iako Sirija još uvijek pokušava da uspostavi mir sa Jevrejskom državom.

Bonus video: