Tornado pustoši južne države SAD, najmanje 77 mrtvih

Usljed divljanja tornada, koji je zahvatio četiri savezne države, samo u Alabami, gjde su padale čitave kuće, vjetar je ubio 61 čoveka.
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.04.2011. 08:31h

U Misisipiju je prijavljeno 11 žrtava, u Džordžiji četiri i u Tenesiju jedna. U Tuskaluzi, sjedištu Univerziteta u Alabami, snažni tornado je ubio najmanje 15 ljudi, i prema riječima tamošnjeg gradonačelnika Voltera Medoksa (Walter Maddox) srušio čitave djelove grada i razorio njegovu infrastrukturu.

U ovom gradu sa 83.000 stanovnika, služba hitna pomoći je zakrčena usled navale povrijeđenih, a TV stanice prikazuju kuće koje je vjetar sravnio sa zemljom, kao i srušena stabla i stubove dalekovoda koji su prepriječili ulice, zakrčivši saobraćaj.

Dalje na sjeveru, nuklearna centrala kod Hantsvila ostala je bez struje, pa je sada pokreću generatori koji rade na dizel. Volter Medoks kaže da je vjetar poremetio komunikacije, i da je po Alabami raspoređeno 1.400 pripadnika Nacionalne garde.Tornado je u utorak uveče iz Teksasa zahvatio Džordžiju, a očekuje se da će se na njegovom udaru naći obje Karoline prije no što bude otišao dalje na sjeveroistok.

Galerija

Bonus video: