Pobunjenici tvrde da ponovo kontrolišu luku u Misrati

Protivnici libijskog režima povratili su danas kontrolu nad lukom u Misrati, pošto su natjerali snage lojalne lideru Moameru Gadafiju da se povuku 40 kilometara istočno od grada, poslije vazdušnih udara NATO i borbi na terenu.
0 komentar(a)
Misrata, Libija, Foto: Beta
Misrata, Libija, Foto: Beta
Ažurirano: 27.04.2011. 15:15h

Grad je ipak okružen vojskom na istoku, jugu i zapadu, a jedini otvoreni pristup gradu je preko mora. Zapadno od grada neprekidno odjekuju eksplozije od prijepodneva, a sam grad nadlijeću avioni NATO-a, prenosi AFP.

NATO je, prema tvrdnjama pobunjenika, nastavio tokom noći bombardovanje oblasti oko 15 kilometara od luke neophodne za dostavljenje robe u taj grad, koji je pod opsadom već dva mjeseca.

Gusti dim nadvija se nad lukom, koju danas ponovo kontrolišu pobunjenici. "Gadafijevi ljudi su mrtvi. Ostala su samo spaljena vozila i tijela, a zaplijenili smo i mnogo oružja", rekao je jedan od vođa pobunjenika.

U Misrati se trenutno nalazi 1.300 izbjeglica, uglavnom iz Nigerije, Čada, Gane i Sudana. Proteklih nedjelja brodovi humanitarnih organizacija evakuisali su hiljade stranaca blokiranih u tom gradu, odakle su pobunjenici u ponedjeljak istjerali snage lojane režimu.

Humanitarni brod Međunarodne organizacije za migracije uplovio je danas u luku gdje će istovariti pomoć i odakle će evakuisati oko hiljadu izbjeglica, dok će još nekoliko stotina njih morati da sačeka sljedeći brod.

Bonus video: