Snage režima napale luku Misrate, 5 eksplozija u Tripoliju

Već 2 mjeseca puteve ka Misrati blokiraju snage lidera Moamera Gadafija, a luka je jedina veza tog grada sa spoljnim svijetom, pošto je i oštećeni aerodrom u rukama vojske.
0 komentar(a)
Misrata, Foto: Rojters
Misrata, Foto: Rojters
Ažurirano: 26.04.2011. 17:45h

Snage lojalne libijskom režimu napale su luku u Misrati, 12 kilometara istočno od grada, a u napadu je povrijeđeno više izbjeglica iz afričkih zemalja, koji su čekali da budu evakuisani humanitarnim brodom.

Već 2 mjeseca puteve ka Misrati blokiraju snage lidera Moamera Gadafija, a luka je jedina veza tog grada sa spoljnim svijetom, pošto je i oštećeni aerodrom u rukama vojske.

Luku je pogodilo više raketa, što je odvratilo brod Međunarodne organizacije za migracije da uplovi u Misratu, odakle je trebalo da evakuiše više hiljada Afrikanaca koji pokušavaju da napuste taj grad.

Ljekar lokalne bolnice potvrdio je da je više izbjeglica ranjeno u bombardovanju. On je rekao da možda ima i poginulih, ali nije mogao precizno da potvrdi te podatke.

Grad nadlijeću i avioni NATO, a izvori iz redova pobunjenika naveli su da je alijansa upozorila humanitarni brod da napusti luku, jer joj se približavao konvoj od dvadesetak vojnih vozila.

Pobunjenici kontrolišu grad

Situacija u Misrati je i dalje ozbiljna, pobunjenici kontrolišu grad, ali on je i dalje na udaru stalnih bombardovanja, potvrdili su iz opozicionog Savjeta za tranziciju.

5 eksplozija odjeknulo je sinoć u istočnom dijelu Tripolija, saopštili su svjedoci koji nijesu mogli da preciziraju tačnu lokaciju eksplozija. Svjedoci navode da su se prvo čule 3 eksplozije, a nekoliko minuta kasnije još 2.

U vazdušnom napadu NATO snaga jutru je pogođena Gadafijeva rezidencija, a tom prilikom ubijeno je troje, a povrijeđeno 45 ljudi. Portparol libijske vlade Musa Ibrahim je rekao da Gadafi nije povrijeđen u napadu, a da su poginuli članovi osoblja i stražari.

Američki zvaničnici su saopštili da je u Misrati, na zapadu Libije, ostalo još oko 2.000 stranaca koji se nadaju da će biti evakuisani.

Bonus video: