Kina upozorila SAD da im se ne miješaju u unutrašnja pitanja

Kina je upozorila SAD da ne "pređu granicu" u razgovorima o ljudskim pravima na dvodnevnom dijalogu dvije zemlje o tom pitanju, koji počinje sjutra u Pekingu.
0 komentar(a)
Ažurirano: 26.04.2011. 16:33h

Kina se nada da će sastanak produbiti međusobno razumijevanje, ali ne želi da se ljudska prava koriste kao izgovor za miješanje u unutrašnje stvari, rekao je portparol Ministarstva spoljnjih poslova Hong Lei novinarima.

"Protivimo se svim zemljama koje koriste ljudska prava za miješanje u unutrašnja pitanja Kine", kazao je Hong.

Glavna tema dvodnevnog dijaloga o ljudskim pravima Kine i SAD u Pekingu, trebalo bi da bude represija nad disidentima, vladavina prava, vjerske slobode i sloboda izražavanja, kako i prava manjina i radnika.

Kina želi da razgovara o novom razvoju u oblasti ljudskih prava u obije zemlje, kao i o saradnji Pekinga i Vašingtona u UN u toj oblasti.

Peking smatra da je licemjerno da Vašington kritikuje druge zemlje po pitanju ljudskih prava, kada SAD i same imaju sopstvene probleme u toj oblasti, poput kriminala, diskiminacije na rasnoj osnovi, ubistva civila i zloupotreba koje američke snage sprovode u drugim zemljama.

Zvaničnici SAD, s druge strane, zabrinuti su zbog sve većeg broja pritvorenih kritičara kineske vlade u posljednjih nekoliko mjeseci.

Glavni učesnici dijaloga dvije zemlje biće pomoćnik državnog sekretara SAD za ljudska prava i demokratiju Majkl Posner i visoki zvaničnik Ministarstva spoljnjih poslova Kine Čen Sju.

Bonus video: