SAD namjeravaju da uvedu sankcije zvaničnicima Sirije

"Apsolutno i najoštrije osuđujemo brutalno nasilje koje je sirijska vlada primenila nad sopstvenim narodnom", izjavio je Veitor.
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.04.2011. 19:10h

Najmanje 25 osoba ubijeno je danas u južnom sirijskom gradu Dari, nakon što su u njega upali pripadnici vojske i počeli da pucaju na civile, izjavili su aktivisti.

"Na ulicama se još nalaze njihova tijela", rekao je aktivista Abdulah Abazid u telefonskoj izjavi za AFP.

Rojters se poziva na izjavu drugog aktiviste koji navodi da je u današnoj pucnjavi iz vatrenog oružja i tenkovskoj vatri ubijeno 18 ljudi, dok AP piše, pozivajući se na izjavu jednog očevica, da je ubijeno 11 osoba. Pored toga, očevici kažu da su vojnici napali i predgrađa Damaska Duma i Al-Madamijeh.

Oko 3.000 vojnika je rano jutros na tenkovima upalo u Daru gdje su zauzeli položaje u centru grada i postavili snajperiste po krovovima. Demonstranti u Siriji protestuju od 15. marta, tražeći odlazak predsjednika Bašara el-Asada i demokratske reforme.

Vanredno stanje, koje je bilo na snazi 48 godina i čije je ukidanje bilo još jedan od zahtjeva demonstranata, zvanično je ukinuto dekretima koje je u petak donio Asad.

Procjenjuje se da je u proteklih 48 sati u sukobima policije i Bašarovih pristalica, s jedne, i demonstranata, s druge strane, ubijeno više od 130 ljudi, a u proteklih 5 sedmica više od 300 ljudi.

SAD namjeravaju da uvedu sankcije zvaničnicima Sirije

SAD namjeravaju da uvedu sankcije protiv visokih zvaničnika Sirije kao odgovor na "apsolutno neprihvatljivu" upotrebu sile nad demonstrantima u toj zemlji, saopšteno je danas u Vašingtonu.

SAD razmatraju više mogućnosti, "uključujući sankcije, kako bi reagovale na represiju i jasno pokazale da je takvo ponašanje neprihvatljivo", rekao je portparol Nacionalnog savjeta za bezbjednost Tomi Vietor.

"Apsolutno i najoštrije osuđujemo brutalno nasilje koje je sirijska vlada primenila nad sopstvenim narodnom", izjavio je on.

Protesti protiv režima sirijskog predsjednika Bašara Al Asada pokrenuti su u gradovima širom te zemlje prije 6 nedelja.

U sukobima sirijskih snaga bezbjednosti sa demonstrantima danas u Deri poginulo je najmanje 25 demonstranata, prema podacima grupa za zaštitu ljudskih prava.

Galerija

Bonus video: