Narod Jemena ne prihvata da predsjednik ode sa vlasti sa imunitetom

"O, susjedi: nema pregovora, nema dijaloga!", piše na više parola koje nose demonstranti.
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.04.2011. 10:27h

Stotine hiljada ljudi protestuje danas u Taezu da bi izrazilo svoje nezadovoljstvo predsjednikom Jemena Alijem Abdulahom Salehom i još jednom pokazali da ne prihvataju plan o izlasku iz krize koji su predložile zemlje Savjeta za saradnju u Zalivu, saopštili su organizatori.

"Nema odmora, nema predaha dok se dželatu ne bude sudilo", uzvikivali su demonstranti koji su se okupili u sjevernom delu istoimenog grada južno od prijestonice Sane.

Snage bezbjednosti blokirale su betonskim barikadama glavne gradske ulice koje vode ka središtu guvernera. U gradu su raspoređena i oklopna vozila.

Bijesni demonstranti cijepali su portrete predsjednika koji krase glavne trgove u Taezu u kampanji koju su nazvali "čisšćenjem grada od slika predsjednika".

"Nema odmora, nema predaha dok se dželatu ne bude sudilo"

Demonstranti su ponovili svoje odbijanje plana zemalja Zaliva prema kojem bi Saleh napustio vlast u roku od 30 dana ali bi mu bio garantovan imunitet. Plan je prihvatio režim .

"O, susjedi: nema pregovora, nema dijaloga!", piše na više parola koje nose demonstranti.

Na današnjem protestu počele su i da se pojavljuju zastave Bahreina u znak podrške tamošnjim demonstrantima čiji je pokret od sredine marta suzbijen snagama bezbjednosti uz pomoć snaga drugih kraljevstava Savjeta za saradnju u Zalivu (SSZ).

I pored prihvatanja plana SSZ-a, Saleh je ponovio da promjena režima može doći samo uz "glasačku kutiju".

"Vi me pozivate, i SAD i Evropa, da predam vlast. A kome ću je predati? Onima koji izvode državni udar. Ne, ići ćemo putem glasačkih kutija i referenduma", izjavio je Saleh za televiziju BBC.

On je optužio Zapad da podržava njegove protivnike koje po njegovom mšsljenju podstiče teroristička mreža Al Kaida.

Galerija

Bonus video: