U Japanu počela masovna operacija potrage za nestalima

Zvaničnici se nadaju da će timovi u kojima učestvuje i policija, obalska straža i vojska SAD uspjeti da naprave značajan napredak tokom dva dana koliko će operacija trajati.
0 komentar(a)
Japan, Foto: Beta/AP
Japan, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 25.04.2011. 09:18h

Skoro 25.000 japanskih vojnika sa čamcima, helikopterima i avionima počeli su masovnu pretragu za tijelima skoro 12.000 nestalih u razarajućem zemljotresu i cunamiju 11. marta, za koje se pretpostavlja da su poginuli.

Operacije je treća intenzivna vojna potraga za tijelima poginulih u katastrofi događaja u kojoj su srušene zgrade, uništeni gradovi a poginulo je skoro 26.000 ljudi u sjeveroistočnom Japanu.

S povlačenjem vode, zvaničnici se nadaju da će timovi u kojima učestvuje i policija, obalska straža i vojska SAD uspjeti da naprave značajan napredak tokom dva dana koliko će operacija trajati.

Premijer Naoto Kan rekao je u parlamentu da vlada čini sve što je u njenoj moći da povrati kontrolu nad situacijom u nuklearnoj elektrani Fukušima iz čijih oštećenih reaktora curi radijacija.

Ukupno 24.800 vojnika sa 90 helikoptera i aviona poslato je da pretražuje ruševine u potrazi za žrtvama, dok će oko 100 mornaričkih ronilaca i 50 čamaca tražiti tijela koje je more odnijelo i do 20 kilometara od obale.

Dva podvodna robota koje je ustupila neprofitna organizacija Insistitut međunarodni spasilački sistem, izvela su petodnevnu potragu pod vodom nedaleko od obale tri grada koje je pogodio cunami.

Roboti su pronašli kola, kuće i druge stvari koje je more ponijelo ali nisu pronašli ni jedno tijelo, rekao je predstavnik instituta Mika Murata.

Takođe danas, premijer Naoto Kan rekao je u parlamentu da vlada čini sve što je u njenoj moći da povrati kontrolu nad situacijom u nuklearnoj elektrani Fukušima iz čijih oštećenih reaktora curi radijacija.

"Nuklearna nesreća još uvijek traje", rekao je Kan i dodao da je "sada glavni prioritet stabilizacija".

Bonus video: