Hiljade vjernika odaje počast Sai Babi pred posmrtnim ostacima

Sai Baba je u bolnici više od tri nedjelje bio priključen na aparate za disanje i dijalizu, dok su se ljekari borili da zaustave otkazivanje njegovih vitalnih organa.
50 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 25.04.2011. 11:32h

Hiljade vernika prodefilovalo je danas pored posmrtnih ostataka hinduističkog svetitelja Satje Sai Babe, koji je umro u nedjelju u 86. godini.

Sai Babino tijelo izloženo je u providnom kovčegu u njegovom hramu u Putapartiju, u južnoj indijskoj državi Andra Pradess. Sai Babini sljedbenici čekaju u redovima i po vrućini da odaju počast svom guruu.

Jake policijske snage i barikade zadržavaju nezadovoljne sljedbenike dok se političari i poznate ličnosti prije reda poklanjaju Sai Babi.

Indijski premijer Manmohan Sing izjavio je da će njegova zemlja oplakati smrt čovjeka koji je bio "izvor inspiracije za ljude svih ispovjesti". "Bio je duhovni vođa koji je inspirisao milione ljudi da vode koristan i moralan život", dodao je.

Sai Baba je u bolnici više od tri nedjelje bio priključen na aparate za disanje i dijalizu, dok su se ljekari borili da zaustave otkazivanje njegovih vitalnih organa.

Sai Baba, koga su milioni sljedbenika širom svijeta smatrali živim Bogom, imao je sljedbenike u više od 126 zemalja.

Za njega se govorilo da "izvodi čuda", ali je, takođe, u nekoliko navrata optuživan zbog seksualnog zlostavljanja i lažnih čuda. On je opovrgavao te navode, i nikada protiv njega nije podignuta zvanična optužnica niti je osuđen za bilo koji zločin.

Sai Baba rođen je 1926. u Putaparti, i zvao se Satjanarajan Radžu.

Sebe je 1940. proglasio "avatarom" (silazak Boga na zemlju) ili reinkarnacijom hinduističkog sveca Sai Babe iz Širdija, grada u zapadnoj indijskoj državi Maharaštra, koji je umro 1918. godine.

Nije se ženio i nije imao djece.

Galerija

Bonus video: